Tancurile T-90M - cele mai moderne ale Rusiei, făcute scrum de arme de 500 euro. Ucraina a identificat o armă antitanc mai eficientă decât Javelin

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:

Dacă la începutul invaziei sistemele antitanc americane Javelin au făcut ravagii printre tancurile rusești, contribuid decisiv la rezistența Ucrainei în primele zile de război, azi ucrainenii s-au adaptat și au identificat noi soluții de distrugere a tancurilor ruse, inclusiv a T-90M Proryv, cel mai modern tanc utilizat de Armata rusă, exceptând „tancul fantomă” T-14 Armata.

Pe măsură ce războiul rus de agresiune s-a întins pe mai bine de 19 luni în Ucraina, forțele de apărare ale Ucrainei s-au adaptat în ceea ce privește tehnica de luptă.

Ucrainenii au primit sisteme moderne, etapizat, din partea Occidentului, de la sisteme antitanc la lansatoare de rachete - cel mai elocvent exemplu aici fiind HIMARS -, dar și atât de importantele sisteme de apărare antiaeriană, Patriot, IRIS-T, MAMBA francez și multe altele. 

Un rol esențial l-au jucat și continuă să o facă în acest război dronele. Atât UAV-urile de recunoaștere sau cele kamikaze, cât și dronele cele maritime. Ucraina a fost prima care a folosit la capacitate maximă dronele, inclusiv TB2 la începutul invaziei. Rusia, care de-a lungul timpului nu a pariat pe drone, s-a adaptat și le folosește intens după acordul cu Iranul privind livrarea și producția de drone, în special Shahed 136, folosite și la lovirea porturilor ucrainene de la Gurile Dunării, în imediata apropiere a granițelor României.

 

Ucraina a identificat o armă antitanc extrem de eficientă. Cum să faci scrum cel mai modern tanc rusesc - T-90M în valoare de 4.5 milioane de euro, cu armament de doar 500 euro

 

2. Tanc ruses... (tanc-rusesc-t-90m-distrus-cu-o-drona_23960200.jpg)

Tanc rusesc T-90M "Breakthrough" în vizorul unei drone kamikaze FPV. Sursa Foto: DefenseExpress

Potrivit unui ofițer din Armata Ucrainei, dronele kamikaze produse local sunt azi principala armă antitanc pe care Ucraina o folosește împotriva echipamentului militar rusesc.

Yuri Filatov, ofițer în cadrul Brigăzii 3 Asalt ucrainene și comandant al dispozitivului de drone, a declarat într-un interviu acordat publicației americane The Washington Post și citat de Business Insider, că dronele kamikaze sunt în acest moment principala armă antitanc pe care Ucraina o folosește.

Militarul ucrainean spune că, în comparație cu sistemele de rachete antitanc, dronele sunt mult mai ieftine și extrem de eficiente. UAV-urile sunt operate de la distanță, cu ajutorul unui controler și a unui sistem de căști.

E vorba de drone kamikaze, a căror dezvoltare nu costă mai mult de 500 euro. Ele sunt folosite intens și de partea rusă.

Oficialul militar ucrainean precizează că asemenea drone au distrus inclusiv tancuri T-90M. Acestea sunt cele mai moderne tancuri aflate în producția de serie și pe care rușii le operează intens inclusiv în Ucraina. Spre exemplu costul de producție a unui T-90M este de aproximativ 4.5 milioane de euro. Desigur, distrugerea lor ridică semne de întrebare asupra sistemelor de protecție și asupra modului în care rușii le operează.

Filatov spune că au existat zile în care aceste drone low buget au distrus chiar și patru tancuri rusești de diferite tipuri.

„Pe măsură ce folosim tot mai intens dronele pierderile de vieți omenești scad”, conchide oficialul ucrainean în The Washington Post.

Kievul nu și-a ascuns intenția de a construi o armată de drone.

Associated Press a scris recent că Ucraina a pregătit deja peste 10.000 de noi piloți de drone, doar în acest an. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel