Risc pentru flota US Navy din Pacific. China a produs un nou tip de rachetă anti-navă

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

China a modificat un număr mic de bombardiere H-6 pentru a transporta o rachetă anti-navă foarte mare. Noua muniție, posibil o variantă a rachetelor balistice anti-nave DF-21D, ar putea reprezenta un pericol grav pentru navele marinei americane care operează în vestul Pacificului, transmite Jane care citează nationalinterest.org.

Noua variantă H-6N a venerabilului bombardier chinez - el însuși o clonă a sovieticului Tu-16 - a apărut pentru prima dată la Beijing în timpul pregătirilor pentru a sărbători 70 de ani de la fondarea Republicii Populare Chineze. 

Bombardierul H-6N prezintă o adâncitură sub-fuselaj care ar putea transporta o singură rachetă foarte mare. Racheta DF-21D are mai mult de 9 metri și cântărește aproximativ 14.700 de kilograme. Poate zbura până la 2.000 de kilometri cu un focos de 544 de kilograme.

"Experții spun că cel puțin patru dintre aceste aeronave sunt în prezent repartizate la o brigadă a Forțelor Aeriene a Armatei Populare de Eliberare din regiunea Comandamentului Teatrului Central din China", a scris Joseph Trevithick în The War Zone.

 

Forța de bombardiere

 

Rapoartele despre H-6N și misiunea sa de lansare a rachetelor balistice au început să apară pentru prima oară în 2017. Varianta bombardierul H-6 produs de compania Xi'an Aircraft International Corporation este un derivat din era sovietică a Tu-16 Badger și a reprezentat principala forță de bombardiere din China încă din anii ’70.

În 2009, a intrat în funcțiune varianta H-6K, o reproiectare semnificativă a aeronavei originale, optimizată ca transportator pentru rachete anti-navă și atacuri terestre cu rază mare de acțiune. Varianta H-6N este o evoluție suplimentară a acestei versiuni anterioare de transportator de rachete.

Cea mai notabilă schimbare între cele două variante N și K este eliminarea completă a deschiderii trapelor pentru bombe pe N și adăugarea unei zone semi-încastrate pentru o rachetă mare. Acest lucru este similar, în unele aspecte generale, cu capacitatea bombardierelor de război Tu-22M Backfire din Rusia pot transporta o singură rachetă anti-navă Kh-22 sau Kh-32 sub fuselajul său central. "Rapoartele anterioare au indicat faptul că o nouă variantă a rachetei balistice anti-nave DF-21D, care se numește CH-AS-X-13, va fi arma principală pentru bombardierele H-6N", spune Joseph Trevithick.

Pe lângă faptul că și-a înarmat bombardierele cu o posibilă nouă rachetă, Beijing a depus eforturi pentru diversificarea și întărirea arsenalului său anti-navă.

 

Răspuns la prezența US Navy în zona Insulelor Paracel

 

China a poziționat cel puțin 20 de vehicule lansatoare pentru rachetele balistice anti-nave DF-26 în apropiere de Alxa, în regiunea Chinei din Mongolia Interioară, a raportat Jane după ce a examinat imagini surprinse prin satelit de DigitalGlobe în ianuarie 2019.

Se pare că desfășurarea a fost un răspuns la apariția unei nave de război a US Navy în apropierea Insulelor Paracel pe 7 ianuarie 2019. Distrugătorul USS McCampbell a navigat în apropierea insulelor, ca parte a unei „freedom-of-navigation operation” sau FONOP. Atât China, cât și Vietnamul și Taiwanul pretind insulele Paracel, care se află la aproximativ 650 de mile de Insula Hainan din China. În ultimii ani, China a construit avanposturi militare pe recifuri din Insulele Paracel.

US Navy conduce operațiunea FONOP pentru a-și afirma dreptul legal de a naviga prin apele internaționale, indiferent de țara care revendică teritoriul din apropiere. 

"Distrugătorul McCampbell a navigat pe o distanță de 12 mile marine din Insulele Paracel pentru a contesta revendicările maritime excesive și a păstra accesul pe căile navigabile, astfel cum este reglementată de dreptul internațional", a declarat lt. Rachel McMarr, purtătorul de cuvânt al Flotei Pacificului a SUA.

 

Rachetă modulară

 

"DF-26 este cea mai puternică rachetă anti-navă din China. Are 14 metri lungime și cântărește 19.000 de kilograme. DF-26 vine cu un design modular, ceea ce înseamnă că poate fi montată pe mai multe vehiculule de lansare și poate găzdui două tipuri de focoase nucleare și mai multe tipuri de focoase convenționale", a informat Center for Strategic and International Studies din Washington.

Vezi și: Proiectul Xian H-20. China lucrează la dezvoltarea unui nou bombardier strategic

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel