Republica Cehă permite cetățenilor săi să lupte în Ucraina împotriva armatei ruse

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Republica Cehă a anunțat pe 3 martie că cetățenii săi care doresc să meargă în Ucraina pentru a participa la lupta împotriva invaziei ruse nu vor fi supuși niciunei sancțiuni.

"Putem garanta imunitatea printr-o grațiere prezidențială", a declarat premierul Peter Fiala după o întâlnire cu președintele Milos Zeman.

Legea cehă pedepsește cu închisoare de până la cinci ani cetățenii care luptă în rândurile unei armate străine și trebuie, după caz, să solicite permisiunea specială de la președinte.

 

Aproximativ 300 de cereri de autorizare au fost deja înaintate președintelui și 100 la Ministerul Apărării

 

Duminică, Ucraina a făcut apel la străinii din întreaga lume să se ofere voluntari și să ajute la respingerea invaziei ruse care a început pe 24 februarie. În acest sens, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat crearea „Legiunii Internaționale de Apărare Teritorială a Ucrainei” ca structură responsabilă de preluarea și coordonarea voluntarilor străini.

În prezent, potrivit unui oficial guvernamental, câteva sute de voluntari străini dispuși să lupte împotriva rușilor s-au alăturat deja forțelor ucrainene.

De asemenea, în Marea Britanie, secretarul de externe, Liz Truss, și-a semnalat sprijinul pentru cetățenii britanici care ar face acest lucru, în timp ce un oficial la Ambasadei Ucrainei din Washington a declarat că s-au primit deja peste 3.000 de cereri din partea cetăţenilor americani care doresc să lupte pentru Ucraina. Această cifră, a precizat oficialul, include mulți veterani militari.

Astfel de eforturi individuale sunt de înțeles, iar determinarea este uneori chiar eroică. Însă adesea implicarea poate reprezenta o greșeală, iar la nivelul guvernelor lumii părerile privind încurajarea acestor inițiative individuale sunt împărțite.

Statisticile privind luptătorii străini din zonele de conflict prezintă o imagine mixtă. În multe cazuri, sunt zeloși, dar insuficient antrenați. Sunt dornici de luptă și (în cazul jihadului) de sacrificiu, dar în general adaugă puțină valoare la puterea de luptă a forțelor regulate, mai ales în cazuri precum Afganistanul din anii 1980 și Ucraina de astăzi, unde există o mare forță regulată de luptă. Mulți ajung “carne de tun”.

În unele cazuri, totuși, luptătorii vin cu abilități valoroase, mai ales când este vorba despre veteranii forțelor de operații speciale. Luptătorii străini sunt însă mai folositori într-o eventuală insurgență care probabil se va naște în Ucraina dacă planurile ruse reușesc. Pentru conflictele de gherilă, dăruirea străinilor este vitală, iar implicarea lor în acțiuni limitate, bine direcționate, reprezintă un real avantaj.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel