Reluarea producției de pulbere, prioritatea zero a României. Generalul Bălăceanu: Piranha V trebuie să tragă cu muniție din țară

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Trageri reale realizate de Armata română, cu blindate Piranha 5, sursă foto: MApN
EXCLUSIV
Trageri reale realizate de Armata română, cu blindate Piranha 5, sursă foto: MApN

Reluarea producției de pulbere în țară ar trebui să fie una din principalele priorități ale României. În situația actuală depindem de producția de pulbere din Bulgaria sau, mai rău, Serbia, stat care nu doar că nu e membru NATO, dar e și apropiat Federației Ruse.

General-locotenent (rtr.) Virgil Bălăceanu, președintele Asociației Ofițerilor în Rezervă din România (AORR), în cadrul interviului acordat DefenseRoamania despre starea Armatei, ediție dedicată Zilei Naționale, a ridicat și problema industriei naționale de apărare și obiectivele pe care noul Guvern condus de ministrul Nicolae Ciucă și le propune.

 

E nevoie de o mai bună cooperare la nivelul noului Guvern între MApN și Ministerul Economiei

 

„Guvernul își propune un obiectiv extrem de provocator: Restartarea industriei naționale de apărare autohtone”, amintește generalul (rtr.) Bălăceanu.

Acesta spune că e necesară o cooperare mult mai eficientă între Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Economiei. Generalul român consideră că modelul de succes din industria de apărare privată din România, care lucrează inclusiv la programe de nivel european, trebuie transferat și în cea de stat.

„Pe de o parte Guvernul va trebui să aibă o strategie de abordare din două perspective: Industria de stat și industria privată. Va trebui să realizeze o conlucrare mult mai eficientă, așa cum nu s-a reușit până acum. Sunt niște pași făcuți de MApN către Ministerul Economiei, cu mai multă deschidere, cu furnizarea la timp a datelor necesare pentru elaborarea producției la nivelul Ministerului Economiei. Conlucrarea celor două ministere e extrem de importantă pe latura industriei de apărare de stat. Probabil se va cere și o reformă.

Guvernul va trebui să găsească modalități pentru a integra MApN ca beneficiar, Ministerul Economiei, producător din perspectiva industriei de stat, și mediul privat, o componentă extrem de importantă și de succes la această oră. Experiența de management din industria privată trebuie transferată către cele de stat”, e de părere generalul român.

 

România trebuie să producă din nou pulbere - prioritate zero. „Piranha V trebuie să tragă cu muniție din România, nu Serbia sau Bulgaria”

 

2. Trageri Pi... (piranha-v-test-tragere_06402400.jpg)

Trageri Piranha V, sursă foto: MApN

Iar în tot acest context pentru Ministerul Economiei ar trebui să fie o prioritate ca România să producă din nou pulbere. 

„Piranha V, care are un tun performant de 30 de mm, trebuie să tragă cu muniție din România nu muniție din Serbia, Brazilia sau chiar alte state NATO precum Bulgaria”, a precizat președintele AORR, în exclusivitate pentru DefenseRomania.

Generalul (rtr.) Bălăceanu a subliniat că aceasta va fi o provocare mare pentru actualul guvern în contextul în care Ministerul Economiei a eșuat în mai multe tentative de a relua producția de pulbere.

„Nu mai vorbim de MApN. MApN e pus în situația în care nu își poate acoperi necesitățile legate de muniție deoarece nu avem o producție internă de muniție corespunzătoare cerințelor Ministerului Apărării. Iată de ce e nevoie de o conlucrare între MApN și Ministerul Economiei la nivelul guvernului”, a conchis acesta.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel