Războiul rus împotriva Ucrainei ridică tensiunea geopolitică în Egee între Grecia și Turcia. Prezența navală a SUA stârnește furia turcilor

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Garda de Coastă a Greciei. Photo: Official Helenic Coast Guard
Garda de Coastă a Greciei. Photo: Official Helenic Coast Guard

Într-un alt semn al repercusiunilor indirecte ale războiului ruso-ucrainean pe scena geopolitică, Washingtonul caută, în cooperare cu Grecia, să-și extindă prezența militară și raza strategică în Marea Egee, o mișcare care va stârni, fără îndoială, furie în Turcia.

Potrivit unui raport publicat de ziarul american New York Sun, invazia rusă a scos în prim-plan problemele cronice și sensibile dintre Grecia și Turcia din Marea Egee.

Acum, mai mult ca niciodată, Marea Egee este văzută ca un bastion împotriva extinderii activității navale ruse maligne din Marea Neagră spre sud. De asemenea, ruta maritimă din Ucraina către Marea Mediterană trece prin strâmtorile Bosfor și Dardanele, pe care Turcia le controlează.

 

Punct potențial de inflamare

 

Deși Grecia și Turcia sunt vecine, ambele fiind membre NATO, și în ciuda unui dezgheț recent în relațiile lor în general tensionate, cele două țări sunt în dezacord într-o serie de probleme litigioase.

Lista controverselor include delimitarea apelor teritoriale și a zonelor economice exclusive, utilizarea platoului continental și, în special pentru Turcia, problema statutului demilitarizat al unor insule grecești din Marea Egee.

Statutul demilitarizat al unor insule grecești și dosarul cipriot sunt potențiale puncte de inflamare între Atena și Ankara, iar acest acest aspect este exacerbat de eforturile recente ale SUA de a-și extinde prezența în Marea Egee.

La începutul acestei luni, congresmanul democrat american Grace Meng a prezentat un proiect de lege pentru extinderea prezenței militare în Grecia, cu un accent special pe insule, inclusiv pe cele aflate în dispută cu Turcia.

Mișcarea lui Meng urmărește să susțină Grecia și să promoveze o cooperare mai profundă în materie de securitate și apărare între cele două țări. Proiectul de lege va fi supus negocierilor în Senat pentru a finaliza textul înainte de a fi trimis președintelui Joe Biden pentru aprobare.

Un amendament la proiect impune secretarului apărării și secretarului de stat să prezinte un raport comun comisiilor relevante ale Congresului privind relația de securitate dintre Statele Unite și Grecia.

Amendamentul Camerei prevede ca raportul să fie depus în termen de două luni de la semnarea legii finale, inclusiv informații care analizează posibilitatea unor baze suplimentare sau o prezență militară extinsă a SUA în Grecia, în special pe insulele grecești.

Proiectul de lege evaluează stadiul cooperării în domeniul securității, așa cum este cerut de Actul de apărare și parteneriat dintre Statele Unite și Grecia, aprobat de congresmenii americani în 2021. Acesta include, de asemenea, o descriere a drepturilor de creare a unor baze pentru forțele armate ale Statelor Unite, pe baza acordului comun de cooperare în domeniul apărării dintre Statele Unite și Grecia semnat pe 14 octombrie 2021, care oferă forțelor americane acces la patru baze militare suplimentare în Grecia.

Printre insulele care se remarcă pentru o prezență americană extinsă se numără Skyros, în mijlocul Mării Egee, și Lemnos, în nordul său îndepărtat.

De la invazia rusă a Ucrainei, orașul-port Alexandroupolis, din nordul Greciei, a devenit un centru logistic important pentru trimiterea de echipamente militare către statele membre NATO din nordul Greciei, în special Polonia, și de acolo mai departe în Ucraina.

Bazele de pe cele două insule din Marea Egee ar uni Alexandroupolis cu marea bază navală greco-NATO din Golful Souda, în extremitatea sudică a Cretei, promovând astfel interesele de securitate occidentale pe flancul sud-estic al Alianței până la Canalul Suez.

Activitățile militare intensificate ale Pentagonului în Grecia sunt în primul rând un răspuns la războiul din Ucraina, precum și la operațiile navale rusești care l-au precedat și sunt încă în desfășurare.

În timp ce insulele Skyros și Lemnos sunt misterioase pentru mulți americani, ele sunt familiare grecilor, care în general salută perspectiva unei implicări militare americane mai profunde acolo.

Un motiv pentru acest sprijin din partea grecilor este că o prezență americană mai consistentă ar proteja instalațiile militare elene existente acolo de potențialele amenințări turcești. Prezența militară a SUA ar fi un obstacol în survolările ilegale ale forțelor aeriene turce asupra teritoriului grecesc din Marea Egee.

 

Izolarea Turciei

 

Deși construirea bazelor ar consolida securitatea în estul Mediteranei în raport cu amenințarea rusă, riscă totuși să izoleze Turcia din cauza problemelor sale de lungă durată cu Grecia.

Presa turcă s-a grăbit mai devreme, comentând proiectul american, să confirme că Ankara va urmări îndeaproape evoluțiile.

Strategia navală pe termen lung a Turciei evidențiază adesea meridianul al 25-lea, care traversează Marea Egee. În viziunea răzbunătoare a președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, marea și insulele dintre coasta turcă și acest meridian nu ar trebui să poarte neapărat mantaua suveranității grecești.

Skyros, insula greacă spre care probabil s-ar îndrepta o bază americană, se află confortabil la vest de meridian, dar insula Lemnos se află la est de acesta.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel