Războiul din Ucraina duce la repornirea producției versatilului obuzier M777 din titan: Acesta va rămâne un sistem de artilerie performant și în viitor

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Obuzier M777A2, în versiunea capabilă de a lansat proiectile Excalibur, în timpul pregătirii unui transport al U.S. Army către Ucraina. Sursă foto: Department of Defense
Obuzier M777A2, în versiunea capabilă de a lansat proiectile Excalibur, în timpul pregătirii unui transport al U.S. Army către Ucraina. Sursă foto: Department of Defense

Compania BAE Systems și Forțele Terestre americane (US Army) au semnat un acord prealabil cu pentru fabricarea pieselor mari ale obuzierului  M777. Acordul, în valoare de 50 milioane dolari, permite companiei să înceapă primele livrări, în timp ce se finalizează detaliile contractului și valoarea totală a acestuia.

Compania va lucra cu lanțul său de aprovizionare din Marea Britanie și SUA pentru a produce piesele mari din titan ale obuzierului M777. Primele livrări vor avea loc în 2025, a anunțat BAE Systems, pe 4 ianuarie.

BAE Systems a înregistrat o creștere a interesului în Europa, Asia și America pentru sistemul M777. Statele Unite, Canada și Australia au donat obuziere M777 Ucrainei.

„Această reluare a producției structurilor majore ale M777 pentru US Army vine într-un moment critic, cu obuziere dislocate în operațiile din Ucraina. SUA, precum și Canada și Australia au donat M777 Ucrainei. Înțelegem că au performanțe bune și suntem foarte mândri de rolul nostru în sprijinirea aliaților noștri”, a declarat John Borton, vicepreședinte și director general al BAE Systems Weapons Systems UK, care gestionează fabricarea și asamblarea obuzierelor ușoare M777. M777 va rămâne în fruntea tehnologiei de artilerie și în viitor, prin utilizarea de inserții tehnice, dezvoltări de muniție ghidată de precizie pe distanță lungă și opțiuni flexibile de mobilitate”, a spus acesta.

Cu jumătate din greutatea altor obuziere remorcate de 155 mm, M777 este o capabilitate de reacție rapidă demonstrată în condiții de campanie care oferă o putere de foc decisivă atunci când este nevoie. Cu peste 1.250 de sisteme operaționale în US Army, Ucraina, cele două Americi, Australia și India, M777 este singurul obuzier ușor de 155 mm din lume, dovedit în luptă, a mai precizat BAE Systems.

Forțele Armate Ucrainene au primit din partea donatorilor internaționali, în special din partea SUA, aproximativ 200 de obuziere M777. Cu o masă totală de doar 4.200 de kg este ușor de tractat, putând fi desfășurat rapid inclusiv în zonele greu accesibile ale frontului sau în apropierea linei de contact (infiltrare de artilerie). Un ofițer ucrainean a declarat în octombrie 2022 că, deși M777 trebuie să fie remorcat și are o rată de tragere mai mică decât PZH 2000 german și CAESAR francez (ambele fiind autopropulsate), este mai precis și mai ușor de utilizat decât acestea.

Raza maximă de lovire a proiectilelor folosite de M777 este cuprinsă între 21 km (cu proiectilul obișnuit M107) și 40 km (cu proiectilul Excalibur). Folosește și alte tipuri de proiectile cu raze maxime de lovire de 23,5 km (M795) și 30 km (M795E1). Cadența de tragere este de două lovituri pe minut dar, poate fi dublată la nevoie. Țeava obuzierului trebuie schimbată la 2.500 de lovituri, însă potrivit militarilor ucraineni este necesară înlocuirea ei mai devreme deoarece, deși aceasta nu se deteriorează, precizia loviturilor scade.

Cea mai critică misiune a obuzierelor M777 este lupta contrabaterie. Având în vedere mobilitatea, precizia, raza de lovire, cadența de tragere și puterea de distrugere a proiectilului - toate apropiate de topul mondial, M777 poate angaja lupta inclusiv cu sisteme de artilerie autopropulsate care sunt mai protejate și au cadența de tragere și raza de lovire mai mari.

Pe frontul din Ucraina, principalul adversar al M777 este obuzierul rusesc tractat MSTA-B calibru 152 mm. Acesta are o masă de 6.800 kg (cu peste o treime mai mare decât M777), ceea ce îl face mai puțin mobil.

MSTA-B, proiectat în perioada războiului rece, trage și cu proiectile moderne ghidate Krasnopol care, teoretic, pot lovi ținte până la distanța de 40 km. India, care folosește proiectilele Krasnopol, a început din 2019 să cumpere proiectilele americane mai scumpe Excalibur, după ce în 2018 a făcut o evaluare extinsă a diferitelor tipuri de muniții de artilerie ghidate.

Numărul total de obuziere active MSTA-B în serviciul rusesc este estimat la 370. Nu se știe câte au fost trimise pe front dar, de la începutul războiului cu Ucraina, au fost pierdute 115, potrivit site-ului Oryx (consultat pe 5 ianuarie 2024). Aceeași sursă precizează că precizează că Forțele Armate ucrainene au pierdut 77 de obuziere M777.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel