Războiul din Ucraina. De la Moscova, Merkel pledează pentru „menținerea în viață” a negocierilor pentru pace în Donbas

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina - Facebook
Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina - Facebook

Cancelarul german Angela Merkel a apreciat vineri, în cursul vizitei sale la Moscova, că trebuie "menţinute în viaţă" negocierile pentru pace în estul Ucrainei, în pofida încetinirii lor pe fondul profundelor tensiuni ruso-ucrainene, potrivit Agerpres, care citează AFP.

"Recomand să continue încercare de a menţine în viaţă acest format şi ca el să nu sfârşească în impas", a spus ea în finalul convorbirii cu preşedintele rus Vladimir Putin, chiar "dacă progresele nu sunt atât de rapide precum speram".

Vladimir Putin a pledat de asemenea pentru aceasta, acuzând însă Ucraina că vrea să le dinamiteze. "Avem impresia că autorităţile acestei ţări au decis să renunţe din principiu la o reglementare paşnică", a comentat şeful statului rus, referindu-se la acordurile de la Minsk.

Acordurile de pace de la Minsk, semnate în 2015 sub egida Parisului şi Berlinului pentru a pune capăt războiului în estul Ucrainei cu separatişti proruşi, au redus violenţele, dar nicio soluţie politică nu a fost vreodată dezvoltată.

În afară de aceste acorduri, "nu a existat niciun alt instrument pentru a se ajunge la pace" în aceste regiuni (Lugansk şi Doneţk), a insistat Putin, cerând tratarea lor cu "respect şi delicateţe".

 

Putin îi cere Angelei Merkel să își exercite influența pentru ca Ucraina să respecte obligațiile



Putin a cerut de asemenea cancelarului german, care va efectua duminică o vizită în Ucraina, să-şi exercite "influenţa asupra părţii ucrainene pentru ca aceasta să-şi respecte obligaţiile" în cadrul acordurilor respective, pe care Moscova şi Kiev se acuză reciproc că le încalcă.

Acest conflict, care - potrivit Ucrainei şi Occidentului - a fost declanşat cu sprijinul Rusiei, a început chiar după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova în 2014.

Angela Merkel, care va părăsi puterea în toamnă, i-a specificat lui Putin că "va continua să lucreze pentru prezervarea integrităţii teritoriale a Ucrainei până în ultima zi a mandatului său".

Rusia a anexat Crimeea după o revoluţie prooccidentală în Ucraina, pe care Moscova o consideră drept lovitură de stat orchestrată de Occident cu scopul de a slăbi influenţa Rusiei.

Rusia dezminte între altele, în pofida a numeroase elemente contrare, că i-ar susţine militar pe combatanţii din estul Ucrainei care au fondat două republici autoproclamate proruse.

Angela Merkel şi Vladimir Putin au apărat gazoductul Nord Stream 2 prin Marea Baltică, denunţat de Ucraina, a cărui dare în folosinţă o va priva de taxele de tranzit esenţiale economiei sale, şi care ar urma să fie finalizat în zilele următoare.

Cancelarul german a spus încă o dată că Ucraina ar trebui să rămână o ţară de tranzit pentru gazele ruseşti, în timp ce Putin a dat asigurări că vor exista negocieri comerciale cu privire la acest subiect.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel