UPDATE. Ramstein - capitala sprijinului pentru Ucraina. De unde plecăm și ce ar putea să decidă ”NATO & friends” în Germania

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Bradley / U.S. Army Europe
Bradley / U.S. Army Europe

Grupul de Contact pentru Ucraina, așa numitul Format Ramstein, se reunește vineri 20 ianuarie, sub coordonarea Secretarului american al Apărării, Lloyd Austin.

UPDATE, 13.45: Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a spus care sunt prioritățile țării sale la Ramstein: sisteme apărare aeriană; arme pentru operațiunile ofensive (tancuri, obuziere, muniție); aprovizionare cu muniție și reparații pentru armament/echipamente.

Într-un discurs la începutul reuniunii, Zelenski a spus că este „cu adevărat recunoscător” pentru armele furnizate de aliați până acum, dar „timpul rămâne o armă rusească”.

***

Știrea inițială:

Ramstein - 20 ianuarie ar putea însemna o modificare a abordării sprijinului statelor donatoare în direcția creșterii substanțiale a nivelului de asistență de securitate prin livrări de arme grele (tancuri,  vehicule blindate de transport a infanteriei etc).

 

Ce se cunoaște înainte de reuniune

 

Primele decizii au fost luate încă de ieri - Statele Unite, Regatul Unit, Suedia şi Danemarca au anunţat noi livrări substanţiale de arme pentru Ucraina.

Washingtonul va debloca un nou ajutor militar în valoare de 2,5 miliarde de dolari.

Asistența de securitate a SUA va include:

Foto: Bradley / Armata SUA

109 blindate Bradley (59 de blindate care se adaugă celor 50 de vehicule blindate uşoare de acest tip promise în 6 ianuarie;

90 blindate pentru transport de trupe Stryker;

350 de vehicule de transport M998, faimosul Humvee;

53 de vehicule blindate antimine (MRAP).

Ieri, în Estonia, 9 state au decis să trimită arme și echipamente suplimentare.

Londra a promis că va trimite Ucrainei 600 de rachete suplimentare Brimstone și 14 tancuri Challenger 2.

Polonia s-a declarat pregătită să livreze 14 tancuri Leopard 2 de fabricaţie germană, un total încă departe de sutele de vehicule de care Ucraina afirmă că are nevoie.

Danemarca trimite 19 obuziere autopropulsate Caesar de fabricație franceză.

Suedia tunuri automotoare Archer, sisteme care au o rază de acţiune de câteva zeci de kilometri, inferioară celei solicitate de ucraineni.

 

Ce se negociază: tancuri Leopard, Abrams, Leclerc?

 

Tancuri M1A2 Abrams, la Centrul Multinațional Comun de Pregătire din Hohenfels, Germania / U.S. Army Europe

SUA au spus că M1 Abrams este un echipament „foarte complicat”, de exemplu pentru că are o turbină în loc de motor diesel. În plus, nici întreținerea nu este ușoară.

Germania ezită să trimită tancuri Leopard fără o livrare similară a partenerilor. Totuși, Berlinul dă semne că cedează. Ministrul Apărării nu exclude tancuri germane Leopard 2 în Ucraina înaintea Abrams americane.

La rândul lor, oficialii francezi nu exclud ca tancurile Leclerc să ajungă pe frontul ucrainean. Ministrul Apărării de la Paris, Sebastien Lecornu, în timpul unei audieri în Senatul francez, care a avut loc pe data de 18 ianuarie, a abordat această chestiune în cadrul unei sesiuni de întrebări.

O pistă paralelă pe care se merge este livrarea de tancuri occidentale mai vechi. Rheinmetall este gata să transfere peste 100 de tancuri de luptă Leopard 1, Leopard 2 și Challenger 1. Totuși, rămâne de văzut dacă blindatele cu tehnologie depășită pot face față tancurilor rusești mai moderne.

Potrivit ministrului lituanian al apărării Arvydas Anusauskas, mai multe ţări vor anunţa vineri ''sigur'' trimiterea unor tancuri Leopard către Ucraina, iar în total la reuniunea din Germania vor fi promise Kievului sute de blindate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel