Germania dă semne că cedează. Ministrul Apărării nu exclude tancuri germane Leopard 2 în Ucraina înaintea Abrams americane

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Leopard 2 A7 / AMB Brescia, flickr
Leopard 2 A7 / AMB Brescia, flickr

Înainte de reuniunea crucială de la Ramstein, care va avea loc vineri 20 ianuarie, ministrul Apărării de la Berlin a făcut câteva declarații interesnate cu privire la livrarea de tancuri Leopard 2.

Deși potrivit presei germane cancelarul Olaf Scholz a menționat într-o conversaţie telefonică cu preşedintele american Joe Biden, că Germania ar putea livra aceste tancuri doar dacă SUA, la rândul lor, vor pune la dispoziţie Ucrainei principalele lor tancuri de luptă Abrams, acest lucru e infirmat.

În seara zilei de 19 ianuarie, cu nici 24 de ore înainte de reuniunea crucială în care se va decide dacă vor fi trimise sau nu tancuri occidentale Ucrainei, Boris Pistorius, noul ministru al Apărării din Germania, a declarat că în opinia sa livrarea Leopard 2 nu e legată de un transfer precedent de Abrams americane în Ucraina.

Totuși, Pistorius a declarat că e „destul de sigur” că Germania și SUA vor lua o decizie împreună în următoarele zile, scrie Handelsblatt

Totodată, și publicația ZDF Heute îl citează pe înaltul oficial german care lasă o ușă larg deschisă transferului de Leopard 2 către Ucraina.

„Nimeni nu exclude ca tancurile Leopard 2 să poată fi livrate (n.r. - Ucrainei) ori ca Berlinul să își dea acordul pentru ca acest lucru să fie făcut de parteneri europeni”, a precizat Ministrul Apărării german.

El a reiterat faptul că o decizie va fi luată la Ramstein pe 20 ianuarie.

2. Tanc Leopa... (tanc_leopard-2a7_68732300.jpg)

Tanc Leopard 2 german. Foto: Bundeswehr

 

Saga tancurilor occidentale pentru Ucraina

 

Marea Britanie a fost însă prima care a spart gheața în ceea ce privește tancuri occidentale moderne. Londra a confirmat  în această săptămână că va trimite tancuri Challenger 2 în Ucraina.

Pe lângă tancuri Challenger 2, britanicii vor trimite și 30 de obuziere AS90.

Marea Britanie a intenționat și în aprilie 2022, să trimită Ucrainei sisteme de artilerie AS90 dar, din anumite motive, probabil legate de capacitatea de instruire, s-a renunțat, Londra optând la acea vreme pentru furnizarea de obuziere L118 remorcate ușoare de 105 mm. 

După anunțul britanicilor, toți ochii sunt acum pe Berlin, în contextul în care Kievul solicită tancuri Leopard 2. Deși există mulți utilizatori ai tancurilor Leopard, e nevoie de acordul Germaniei pentru a transfera acest tip de tancuri. Germania însă ezită și vrea ca SUA să facă primul pas și să trimită tancuri Abrams în Ucraina.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel