Radu Tudor: Sistemele S-300 din Insula Șerpilor monitorizează inclusiv Kogălniceanu, dar rușilor le va fi greu să mențină controlul

Darius Muresan |
Data publicării:
Insula Șerpilor / Foto ilustrativ
Insula Șerpilor / Foto ilustrativ

Analistul militar Radu Tudor a comentat transferul de către forțele ruse invadatoare a unor sisteme de tip S-300 pe Insula Șerpilor, sisteme care nu doar că amenință direct România, dar și pot monitoriza inclusiv baza Baza Aeriană 57 Mihail Kogălniceanu. Totuși, în opinia sa, rușilor le va fi dificil să consolideze micuța insulă.

Forţele ruse continuă să-şi întărească poziţiile în Insula Şerpilor, pe care o transformă într-un adevărat cap de pod, unde au fost trimise trei vedete ale Flotei ruse din Marea Neagră, dar și sisteme de apărare anti-aeriană de tip S-300.

Însă eforturile rușilor în Marea Neagră și, în particular, în Insula Șerpilor, riscă să antreneze o replică puternică din partea Ucrainei, în contextul în care Kievul va primi din SUA sisteme de rachete cu raza de acțiune de până la 80 de kilometri, spune, într-o intervenție telefonică la Antena 3, jurnalistul și analistul militar Radu Tudor.

„Elementul de pericol este că Rusia se apropie de frontiera României și de frontiera NATO. Sistemele de rachete S-300 amplasate pe Insula Șerpilor înseamnă o amenințare directă în proximitatea frontierelor și apelor teritoriale ale României. Radarele acestor sisteme pot monitoriza activitatea NATO de pe teritoriul României, în zona bazei de la Mihail Kogălniceanu, dar și pe coasta Mării Negre. 

Însă Rusiei îi va fi foarte greu să își mențină controlul militar asupra Insulei Șerpilor. Insula este, de fapt, o stâncă. Trebuie alimentată de pe mare. Până acum, rușii au avut două pierderi uriașe în tentativa de  a domina insula Șerpilor: crucișătorul Moskva, nava amiral a Flotei ruse la Marea Neagră, și fregata Makarov.

Sunt elemente care ne arată că alimentarea permanentă, din punct de vedere militar, a Insulei Șerpilor, va fi foarte greu de făcut. Va presupune un efort zilnic, săptămânal, în timp ce Ucraina se întărește”, subliniază jurnalistul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel