Rachete pentru sistemele Patriot: România cumpără 200 de rachete PAC-2 GEM-T din Germania

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Patriot / foto: Bogdan Pantelimon, Statul Major al Forțelor Aeriene
Patriot / foto: Bogdan Pantelimon, Statul Major al Forțelor Aeriene

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) solicită Parlamentului României să aprobe achiziţia a 200 de rachete PAC-2 GEM-T, pentru sistemul american Patriot din dotarea Armatei României. Preţul maxim unitar este de 5.444.750 de euro, fără TVA, iar costul total estimat pentru întregul pachet de rachete se ridică la 1.088.950.000 euro, fără TVA.

MApN precizează în solicitare că, în contextul crizei de securitate din regiune, pentru operaţionalizarea şi consolidarea capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”, prevăzută de legea 222/2017, este necesară completarea parţială a stocurilor de luptă cu 200 de rachete PAC-2 GEM-T. Luni, Guvernul a trimis spre aprobare Parlamentului solicitarea Ministerului Apărării de a iniția procedura de achiziţie.

Cele 200 de rachete PAC-2 GEM-T pentru sistemele Patriot se vor achiziţiona prin Agenţia NATO pentru Sprijin şi Achiziţii (NATO Support and Procurement Agency/NSPA), utilizând iniţiativa ESSI.

Avansul iniţial, de aproximativ 35% din valoarea totală a întregului pachet, trebuie plătit în acest an sau în primul trimestru al anului 2024. Solicitarea MApN a fost transmisă de Birourile reunite ale Parlamentului la comisiile de apărare.

Primul sistem PATRIOT și elemente de sprijin și de comandă-control-comunicații au ajuns în România în a doua jumătate a anului 2020. Anul acesta, în data de 15 noiembrie 2023, a avut loc primul exercițiu tactic cu trupe și trageri reale PATRIOT SPARK 23.

 

Sistemul PATRIOT, cea mai importantă componentă a sistemului de apărare aeriană al României

 

În total, țara noastră a comandat și primit 4 sisteme Patriot (în cea mai nouă versiune), urmând ca în perioada următoare să fie contractate alte trei sisteme similare. Din cele 7 sisteme patru vor fi utilizate de Forțele Aeriene și trei vor fi achiziționate pentru Forțele Terestre. Cele 7 sisteme costă aproximativ 4 miliarde de dolari, achiziția Patriot fiind cea mai scumpă din istoria României.

Recent, Tom Laliberty, Președinte al diviziei Land & Air Defense Systems la Raytheon, a confirmat în exclusivitate pentru DefenseRomania că s-au făcut pași în vederea începerii în România a rachetelor interceptoare SkyCeptor care vor fi destinate sistemelor Patriot.

Astfel, țara noastră își va produce singură muniția pentru Patriot, dar va fi producător și pentru ceilalți utilizatori ai Patriot. Viziunea Raytheon în ceea ce privește colaborarea cu România e una globală.

Cel mai probabil în faza inițială componente ale Skyceptor vor fi produse în SUA și Israel, urmând a fi aduse în România pentru asamblarea finală, pentru ca ulterior producția să fie mutată în țara noastră. 

Avantajul rachetelor Skyceptor în comparație cu PAC-2 și PAC-3, toate integrate pe sisteme Patriot, e că primele pot fi dezvoltate la un cost inferior față de familia PAC, acesta fiind un aspect esențial în ceea ce privește interceptarea țintelor mai mici și mai ieftine, precum dronele. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel