Putin prezintă la BRICS oferta pentru Sudul Global: “De-dolarizarea” comerțului, ruta nordică și coridorul asiatic nord-sud

Cătălin Costea |
Data publicării:
Foto: Vladimir Putin, Kremlin.ru
Foto: Vladimir Putin, Kremlin.ru

Pe 22 august, președintele rus Vladimir Putin a transmis de la Kremlin mesajul său dedicat summitului BRICS a cărui desfășurare a început în Johannesburg, Africa de Sud, subliniind că forumul în care Rusia joacă un rol determinant este pe cale să răspundă aspirațiilor majorității populației lumii.

„Cooperăm pe principiile egalității, sprijinului, parteneriatului, respectului reciproc pentru interesele celuilalt, iar aceasta este esența cursului strategic orientat spre viitor al asocierii noastre, un curs care răspunde aspirațiilor principalei părți a comunității mondiale, așa-numita majoritate globală”, a declarat Putin.

Membrii BRICS - Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud - reprezintă mai mult de 40% din populația lumii și se așteaptă ca summitul să discute despre adăugarea de noi membri, dar președintele rus nu a abordat acest aspect în declarațiile sale.

Însă Putin a menționat că la summit se va discuta în detaliu problema trecerii comerțului dintre țările membre de la dolarul american și în monede naționale, un proces în care noua Bancă de Dezvoltare a BRICS va juca un rol important.

„Procesul obiectiv, ireversibil de dedolarizare a legăturilor noastre economice câștigă amploare”, a declarat acesta.

Liderul de la Kremlin nu a ezitat să afirme că Rusia caută să dezvolte două proiecte majore de transport: o rută maritimă nordică cu porturi noi, terminale de combustibil și cu o flotă extinsă de spărgătoare de gheață, precum și un coridor nord-sud care să conecteze porturile rusești cu terminalele maritime din Golf și Oceanul Indian.

Devine tot mai evident că BRICS reprezintă un forum extrem de important pentru Rusia în acest moment în care economia sa se confruntă cu sancțiunile occidentale din cauza războiului pe care l-a provocat în Ucraina, Kremlinul căutând să construiască noi relații diplomatice și comerciale cu Asia, Africa și America Latină.

Putin a mai declarat că Rusia va rămâne un furnizor de hrană de încredere pentru Africa și că sunt în stadiul final discuțiile privind furnizarea gratuită de cereale pentru un grup de țări africane, așa cum a promis inițial la summitul de la Sankt Petersburg de luna trecută.

Promisiunea a venit însă după ce Rusia s-a retras din acordul care i-a permis Ucrainei să exporte cereale din porturile sale de la Marea Neagră și după ce a bombardat în mod repetat porturile și depozitele de cereale ucrainene, ceea ce a determinat Kievul și Occidentul să o acuze că folosește hrana ca instrument de luptă.

Reamintim că Putin nu a putut participa personal la summit din cauza mandatului de arestare emis pe numele său în martie de Curtea Penală Internațională (CPI), în care este acuzat de crime de război în Ucraina.

Rusia a respins acuzația ca fiind nejustificată și a susținut că măsura nu are o bază legală, întrucât nu este membră a CPI. Totuși, Africa de Sud este țară membră, ceea ce înseamnă că ar fi fost obligată să-l aresteze dacă Putin ar fi călătorit acolo.

Citește și: Cu un mandat de arestare pe numele lui, Putin rămâne la Moscova. În Africa de Sud la summitul BRICS merge Lavrov

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel