Cu un mandat de arestare pe numele lui, Putin rămâne la Moscova. În Africa de Sud la summitul BRICS merge Lavrov

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Președintele rus Vladimir Putin va lipsi de la summitul BRICS de la Johannesburg din august, prin „acord reciproc”. Ministrul de externe Serghei Lavrov va conduce delegația de la Moscova, a declarat președintele sud-african Cyril Ramaphosa. Putin risca să fie arestat în Africa de Sud din cauza unui mandat internațional de arestare.

Biroul prezidențial sud-african a publicat miercuri o declarație pe site-ul său oficial, spunând că la summitul  din 22-24 august vor participa „liderii Braziliei, Indiei, Chinei și Africii de Sud”. „Președintele rus Vladimir Putin nu va participa la summit, de comun acord. Delegația Federației Ruse va fi condusă de ministrul de externe Serghei Lavrov”, se arată în comunicat.

„Președintele Putin a decis să participe la summitul BRICS prin videoconferință. Aceasta va fi o participare cu drepturi depline”, relatează publicația rusă de propagandă Izvestia, care îl citează pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Africa de Sud se află sub jurisdicția deciziilor Curții Penale Internaționale (CPI), care a emis un mandat de arestare pentru Putin și comisarul său pentru drepturile copiilor, Maria Lvova-Bělova, în martie.

Instanța de la Haga a deschis o procedură de urmărire penală în legătură cu războiul din Ucraina, în special din cauza răpirii copiilor ucraineni din teritoriile ocupate.

Republica Sud-Africană s-ar afla într-o situație dificilă odată cu venirea lui Putin, pentru că, în calitate de membru al CPI, are obligația să-l rețină pe Putin. Rusia a anunțat deja în prealabil că, dacă s-ar întâmpla acest lucru, ar lua-o drept o declarație de război.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel