Putin, alături de liderul lumii libere. Dungaciu: „Visul Rusiei este o fotografie”. SUA nu au mers în Elveția cu gândul la ruși

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Winston Churchill, premierul Marii Britanii, Franklin D. Roosevet, președintele SUA și Iosif Vissarionovici Stalin, conducătorul URSS, în timpul celebrel Conferințe de la Ialta (4-11 februarie 1945) Photo credit: Wikipedia
Winston Churchill, premierul Marii Britanii, Franklin D. Roosevet, președintele SUA și Iosif Vissarionovici Stalin, conducătorul URSS, în timpul celebrel Conferințe de la Ialta (4-11 februarie 1945) Photo credit: Wikipedia

Profesorul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, a analizat întrevederea istorică din această săptămână de la Geneva, Elveția, dintre președinții Joe Biden și Vladimir Putin.

Analistul politic e de părere că Federația Rusă a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a se „poza” ca egala Americii, tânșind după momente istorice, precum finalul celui de-al Doilea Război Mondial, când URSS conducea lumea și, amintind și de întrevederea istorică dintre președinții Ronald Regan și Mihail Gorbaciov.

„Vladimir Putin a fost alături de liderul lumii libere, a fost pe scenă o perioadă îndelungată de timp. Prin urmare, la acest summit, Putin pornea câștigător doar pentru că acest summit a avut loc. După schimbarea dură de epitete dintre cei doi președinți a venit această întrevedere care i-a dat Federației Ruse și președintelui Putin ceea ce ei își doresc.

Visul Rusiei este o fotografie. Dacă vă aduceți aminte celebra fotografie de după cel de-al Doilea Război Mondial, când se discuta pacea, unde erau Churchill, Roosevelt și Stalin. (n.a. - celebra fotografie din 1945 din summitul de la Ialta, unde au fost prezenți Winston Churchill, premierul Marii Britanii, Franklin D. Roosevet, președintele SUA și Iosif Vissarionovici Stalin, conducătorul URSS). Rusia conducea și ea lumea”, a precizat Dan Dungaciu, la DC News TV, în cadrul emisiunii „Pe Plan Extern”.

Dungaciu a făcut referire și la întâlnirea de acum 35 de ani de la Reykjavik dintre Ronald Reagan, președintele SUA și Mihail Gorbaciov, secretarul general al PCUS, când cei doi au ieșit împreună și au declarat „am privit dincolo de orizont”. Analistul e de părere că azi niciunul dintre cei doi președinți nu se mai află în postura celor doi lideri de acum 35 de ani.

„Faptul că la conferința de presă Vladimir Putin a vorbit despre „noi cele două mari puteri” nu a fost deloc întâmplător. Acesta a fost semnalul, „suntem în poza mare” și acest lucru i-au oferit americanii Rusiei”, a precizat Dan Dungaciu, care e de părere că dacă americanii s-au dus la summit cu gândul la o strategie mai mare care include și China, rușii au făcut-o strategic, doar pentru ca acest summit să aibă loc.


Trișând, rușii vor promulga mesajul că sunt egalii SUA. „Nu este vorba de așa ceva”

 

2. Întreveder... (joe-biden-vladimir-putin_05094000.jpg)

Întrevederea din biblioteca vilei La Grange din Elveția, între președintele american Joe Biden și președintele rus Vladimir Putin, alături de șefii celor două diplomații Anthony Blincken și Serghei Lavrov. Sursă foto: The White House

Analistul politic a mai subliniat că „salutul excesiv de cordial” dintre cei doi lideri, de la începutul summitului, va rula pe televiziunile rusești până în toamnă când vor fi alegerile prezidențiale și va fi promulgat mesajul „suntem egalii Americii”.

„Singur, într-o trișerie. Nu e vorba de așa ceva (n.a. - Federația Rusă să fie egala Statelor Unite ale Americii). Dar e ridicată miza disputei globale la nivelul discuției dintre Federația Rusă și America”, a conchis Dungaciu.

Acesta a mai adăugat că dacă pentru Putin summitul a fost o chestie strategică, pentru Joe Biden a fost o chestiune tactică. „Americanii s-au dus la summit cu gândul la altceva. Vladimir Putin s-a dus la summit cu gândul la summit. Pentru el era capătul de drum. Americanii au gândit-o tactic, în perspectiva mare legată nu de Federația Rusă, ci de China”, a concluzionat analistul, care e de părere că Vladimir Putin a încercat să inducă mesajul că bătălia se desfășoară, așa cum era înainte de 1989, între URSS-ul de la vremea respectivă și SUA.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel