Puternici în atac, slabi în apărare. Războiul cu Ucraina a devoalat marile probleme ale Flotei ruse din Marea Neagră

Ionel Copcea |
Data publicării:
Crucișătorul Moskva, fumegând. Nava amiral a Flotei ruse a Mării Negre e surprinsă la puțin timp după ce a fost lovită de două rachete lansate din sistemul anti-navă ucrainean Neptun. Imaginea foto nu are sursă, fiind cel mai probabil realizată de o perso
Crucișătorul Moskva, fumegând. Nava amiral a Flotei ruse a Mării Negre e surprinsă la puțin timp după ce a fost lovită de două rachete lansate din sistemul anti-navă ucrainean Neptun. Imaginea foto nu are sursă, fiind cel mai probabil realizată de o persoană de la bordul navei turcești care a intervenit pentru salvarea echipajului. Foto: World Military Photos @Facebook

Până de curând, presa, dar și oficialii militari din Federația Rusă, au vorbit cu entuziasm despre modul în care Flota rusă din Marea Neagră (FRMN) se consolidează continuu, primind noi nave de luptă și submarine. Rachetele de croazieră existente deja în dotare de tip Kalibr și Onyks, precum și perspectiva înzestrării cu temutele rachete hipersonice Zircon ar fi trebuit să îngroape un potențial inamic și să-l forțeze să se predea înainte de luptă. Cu toate acestea, realitățile războiului pe mare au confirmat ceea ce numeroși experți au scris în ultimii ani: FRMN este puternică în atac, dar este slabă în apărare, având o mulțime de probleme cu apărarea antiaeriană și lupta antisubmarin.

Incidente recente pun la îndoială supremația Rusiei în Marea Neagră

 

Primul semn de slăbiciune al FRMN a constat în lovirea de către partea ucraineană a navei mari de desant Saratov chiar în portul Berdyansk de la Marea Azov. Împreună cu aceasta, alte câteva nave de desant s-au ales cu daune mai puțin grave și au rămas pe linia de plutire.

Însă, un adevărat șoc pentru publicul rus a fost reprezentat de pierderea tragică a navei amiral a FRMN, crucișătorul purtător de rachete Moscova. Motivele oficiale nu sunt cunoscute încă cu certitudine, dar se vorbește despre un posibil atac al Forțelor Navale ale Ucrainei cu două rachete antinavă. Este demn de semnalat și faptul că nava scufundată era echipată cu un sistem de apărare antiaeriană de tip S-300 Fort, cu rază lungă de acțiune.

Ulterior, au apărut materiale video în care o dronă ucraineană de tip Bayraktar a atacat, în apropiere de Insula Șerpilor, vedete de patrulare din clasa Raptor, care nu au deloc în dotare mijloace de apărare antiaeriană. Este adevărat că puterea rachetelor lansate de dronă nu a fost suficientă pentru a scufunda navele, iar acestea s-au întors în port.

De asemenea, în urmă cu câteva zile, partea ucraineană a anunțat, iar Pentagonul a confirmat, că, tot în zona Insulei Șerpilor, două rachete antinavă Harpoon de producție americană au distrus remorcherul de salvare Vasili Bekh al FRMN. Deocamdată, Ministerul rus al Apărării nu a confirmat pierderea remorcherului.

În general, în urma acestor incidente, imaginea din Regiunea Mării Negre este foarte inestetică pentru partea rusă. Acest lucru este accentuat și de luptele crâncene din Marea Neagră pentru mica Insulă a Șerpilor, situată în apropiere de Odesa, care are o mare importanță strategică pentru regiune.

De asemenea, în urmă cu două zile, partea ucraineană a lovit cu rachete și drone platformele rusești de foraj de lângă Odesa aparținând companiei Chernomorneftegaz.

Concluzia tristă pentru partea rusă este că, deși dispune de o flotă destul de puternică în Marea Neagră, aceasta nu este capabilă să protejeze activele Rusiei în zonă și să apere în mod eficient Insula Șerpilor.

 

Soluții și recomandări ale experților militari pentru remedierea situației

 

Din cauza problemelor evidente cu apărarea antiaeriană, militarii din cadrul FRMN au fost nevoiți ca pe termen scurt să improvizeze din mers, instalând sisteme de terestre de rachete antiaeriene direct pe puntea navelor. Astfel, la bordul navei de aprovizionare Vsevolod Bobrov a fost observat un complex de rachete și artilerie antiaeriană de tip Pantsir-S1, iar pe nava principală a Proiectului 22160, Vasili Bykov, a fost fixat cu lanțuri un complex antiaerian cu rază scurtă de acțiune Tor-M2KM.

Experții militari consideră că, în locul seriei de șase “porumbei ai păcii” inutili ai Proiectului 22160, Rusia are nevoie de cel puțin șase corvete de apărare antiaeriană și luptă antisubmarin din cadrul Proiectelor 20380/20385. Acționând în perechi, acestea ar putea apăra în siguranță Insula Șerpilor, anihilând încercările de debarcare a militarilor din cadrul Forțelor Navale ale Ucrainei, scufundând “țânțarii” acestora și doborând rachetele antinavă.

De asemenea, FRMN are nevoie de propriile avioane AWACS, care ar putea controla situația pe mare, pe uscat și în aer. Acest lucru ar fi permis și protejarea crucișătorului purtător de rachete Moscova, care ar fi fost în continuare nava amiral a flotei.

Nu în ultimul rând, FRMN trebuie să dispună de o multitudine de drone de cercetare, cu capacitatea de a emite date de indicare a țintelor și de corecție a focului, precum și de drone de cercetare și asalt, care să se învârtă permanent deasupra Insulei Șerpilor și platformelor de foraj. Existența dronelor ar permite detectarea în timp util a activităților adversarului și trimiterea împotriva acestuia a avioanelor de vânătoare din Crimeea.

Din păcate pentru ea, deocamdată, Rusia nu dispune de nimic din toate acestea și va trebui să se descurce cu ceea ce are la dispoziție. Spre norocul militarilor ruși, Ucraina nu are în dotare submarine, care le-ar putea da bătăi de cap suplimentare. Mijloacele de luptă antisubarin ale FRMN sunt limitate, rezumându-se la câteva avioane și corvete vechi, depășite fizic și moral.

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel