PROGRAM F-35 | SUA condiționează reprimirea Turciei. Esper a transmis un 'mesaj clar' Ankarei

Tudor Curtifan / 29 aug 2019 / 11:34
F-35
F-35

SUA condiționează o posibilă reprimire a Turciei în programul F-35.

Pentagonul ar putea permite Turciei reîntoarcerea în programul F-35, condiția fiind ca Ankara să nu dețină pe teritoriul ei sistemele rusești S-400, nici măcar în stare de inactivitate, afirmă Mark Esper, Secretarul american al Apărării și șeful Pentagonului, potrivit unei declarații postată pe site-ul Departamentului Apărării din SUA.

Esper a răspuns astfel speculațiilor potrivit cărora Turcia ar putea fi reprimită în programul F-35 dacă Ankara nu activează sistemele rusești S-400.

 

F-35 sau S-400. Niciun compromis din partea SUA

 

„Dacă Turcia renunță la S-400, care nu pot staționa pe teritoriul țării, am putea lua în considerare acest lucru (n.r. - reprimirea Turciei în programul F-35)”,  a declarat Mark Esper.

„Am fost foarte clar atât în declarațiile mele publice, cât și în discuția pe care am avut-o cu omologul meu turc: Fie F-35, fie S-400”, a mai spus Esper, care a subliniat că SUA nu acceptă niciun compromis prin care cele două sisteme ar fi folosite 'pe rând'. Esper și-a manifestat din nou regretul pentru situația în care s-a ajuns.

Turcia a făcut parte din statele care au ajutat la dezvoltarea F-35, dar a fost exclusă din program după ce autoritățile de la Ankara au decis să achiziționeze sistemul rusesc S-400, incompatibil cu avioanele F-35. Turcii ar fi trebuit să achiziționeze 100 de aparate F-35.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu avioanele F-35 pe care turcii deja le-au comandat. Ankara a solicitat 30 de aparate din care patru deja se află deja în faza testelor finale la Baza Aeriană Luke din Arizona.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy