Producerea dronelor Karayel oferă o nouă dimensiune a relațiilor dintre Turcia și Arabia Saudită, state rivale

H.D. Hartmann |
Data publicării:

O mișcare extrem de interesantă a avut loc și s-a dezvoltat pe piața internațională a dronelor militare. Doi producători din Arabia Saudită au început să coproducă o dronă de rezistență lungă și de altitudine medie. 

Nu ar fi nimic nou dacă drone respective nu ar fi fabricată în Turcia. Intra Defense Technologies și Advanced Electronics Company  din Arabia Saudită vor produce Karayel-SU sub licență de la Vestel Savunma din Turcia. AEC va furniza piese electronice, iar Vestal va furniza componente esențiale și critice ale aeronavei.

Acest aspect de colaborare militară este extrem de nou pentru cele două puteri militare zonale, având în vedere extrema rivalitate dintre Turcia și Arabia Saudită. O rivalitate care se manifestă pe toate fronturile, inclusiv cel al dezvoltării de tehnologie militară. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a confirmat acum câteva zile că „există o cerere saudită pentru drone militare turcești”, fără a elabora însă mai mult. Semnalul dat public de către leaderul de la Ankara confirmă o anumită realiniere a intereselor de dezvoltare militară a Arabiei Saudite, mai ales ca dronele devin elemente critice ale noii infrastructuri defensive a regatului.

Oficiali turci și saudiți au mai declarat că, pe lângă acordul de coproducție, Arabia Saudită negociază și achiziționarea de pe piață a unui lot necunoscut de drone Karayel-SU.n Este o tranzacție perfectată în cadrul celebrei expoziții de armament Dubai Air Show și a fost negociată deja din 2017, în care saudiții au vrut să încheie atât contracte de achiziție directă, cât și contracte de coproducție. După aproape doi de ani discuții și multe momente tensionate datorate relațiilor dintre cele doua țări, în 2020 Ankara a aprobat instalarea liniei de coproducție cu Arabaia Saudită. Programul de coproducție implică și asamblarea unui lot de 40 de avioane Karayel-SU între anii 2021 și 2025. În Arabia Saudită , drona turcească va fi denumită Haboob.

Când este descărcat, Karayel-SU poate zbura până la 20 de ore la o altitudine de 3000 de metrii sau timp de opt ore cu o sarcină utilă de 120 de kilograme. Drona are un motor de 97 de cai putere. Folosește două sisteme de rachete și este echipat cu micro-muniții inteligente MAM-C și MAM-L. Ambele arme sunt produse de Roketsan, fabricant de rachete controlat de statul turc.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel