Primele sisteme rusești S-400 și Pantsir au ajuns în Serbia. Rușii anunță o premieră

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Rusia a trimis prima divizie de sisteme de apărare antirachetă S-400 la Belgrad pentru a participa la exerciții militare comune, conform declarațiilor ministrului rus de Apărare, Serghei Șoigu, citat de site-ul agenției Reuters.

Ministrul de Apărare al Rusiei a transmis joi trimiterea primelor echipamente de apărare antirachetă S-400 către Serbia, pentru a participa la teste militare împreună cu forțele locale.

Totodată, autoritățile de la Moscova au trimis către cele omoloage de la Belgrad și o baterie de sisteme de lansare a rachetelor Pantsir, anunțând că este pentru prima dată când aceste sisteme militare rusești iau parte la exerciții desfășurate în cadrul altor țări.

S-400 este un sistem de rachete antiaeriene, în timp ce 'Pantsir' este un mijloc mobil de apărare antiaeriană, informează și Agerpres. Ele vor fi desfăşurate la baza Batajnica pentru exerciţii care se derulează între 23 şi 29 octombrie.

 

Serbia, interesată de Pantsir. Belgradul rămâne principalul aliat al Rusiei în Balcani



Vicepremierul rus Iuri Borisov declarase anterior că Serbia este interesată în achiziţionarea de sisteme antiaeriene de rachete şi tunuri 'Pantsir', conform media ruse.

În Balcani, Serbia este principalul aliat al Rusiei, care susţine Belgradul în special în dosarul Kosovo. În regiune, Moscova nu este percepută într-o lumină favorabilă şi se consideră că a pierdut din influenţă prin faptul că Muntenegru a aderat la NATO în 2017.

Desfăşurarea acestor tipuri de armament rusesc ultramodern în Serbia apare ca un afront la adresa Alianţei Nord-Atlantice. La fel ca recenta achiziţie a S-400 de către Turcia, remarcă AFP.

Amintim că în luna iulie, Rusia a livrat pe calea aerului zece vehicule blindate de tip BRDM-2 Serbiei, în baza cooperării tehnico-militare între cele două state, potrivit Mediafax. Belgradul a primit gratuit de la Moscova 30 de tancuri T-72 şi 30 de de vehicule blindate BRDM-2, dar și mai multe aeronave multirol MiG-29. Totodată, cele două părți au purtat discuții pe tema livrării către Serbia a sistemelor antiaeriene Buk-M1, Buk-M1 și Tunguska.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel