Presa din SUA a identificat țarcuri unde Rusia antrenează delfini împotriva scafandrilor forțelor speciale ucrainene pentru a apăra Crimeea

Ionel Copcea |
Data publicării:
Foto: Naval News
Foto: Naval News

Portalul Navalnews.com a informat, pe 14.06.2023, că Rusia pare să fi dublat numărul delfinilor antrenați care apără Baza Navală Sevastopol din Crimeea. Această măsură face parte dintr-o întărire treptată a apărării, ca răspuns la capacitatea tot mai mare a Ucrainei de a ajunge în orașul strategic. În pofida concentrării mai ample pe rachete și drone maritime, Rusia ia în serios și amenințarea reprezentată de forțele speciale ucrainene.

Dovezile văzute de jurnaliștii Naval News arată că numărul țarcurilor pentru delfini a crescut. Analiza acestora sugerează că numărul de animale a crescut de la 3-4 la 6-7.

Consecința este că patrulele cu delfini au crescut în frecvență și/sau acoperă mai multe zone. Animalele se vor apăra împotriva scafandrilor forțelor speciale ucrainene, cunoscuți sub numele de înotători de luptă, care altfel s-ar putea infiltra în bază. Mamiferele marine au un avantaj inerent chiar și împotriva celui mai atletic înotător de luptă - nimeni nu poate să înoate ca un delfin.

Din acest motiv, mai multe țări au antrenat uneori delfini și alte mamifere marine pentru roluri de acest fel. Cel mai faimos program este al Marinei SUA. Dar primul a fost în Suedia, și se bănuiește că Israelul, Coreea de Nord și, eventual, alte țări au și ele programe similare.

 

Delfinii antrenați ai rușilor

 

Rusia a desfășurat animalele dresate într-o poziție din partea de nord a intrării în port la începutul invaziei din 2022. La acea vreme, exista deja un centru de antrenament pentru delfini și balene beluga chiar în afara orașului, datând din perioada sovietică. Delfinii sunt specii native, dar beluga au fost mutate din ape mai reci. Instalația a făcut parte, pentru scurt timp, din Marina ucraineană, înainte de a fi confiscată de Rusia după anexarea Peninsulei Crimeea în 2014.

Instalațiile și activitățile lor au fost sporite sub controlul Rusiei. Delfinii au fost dislocați ocazional la Novorossiysk și chiar la Tartus, în Siria.

Astăzi, delfinii fac parte dintr-o apărare complexă, cu mai multe straturi. În afara portului, o navă cu destinație specială, susținută de elicoptere și vedete rapide, protejează împotriva amenințărilor de suprafață și subacvatice. Acest lucru este susținut de cel puțin două sisteme autopropulsate de rachete DP-64 Dam. Intrarea în port în sine este blocată de nu mai puțin de cinci straturi de plase și bariere plutitoare. Acestea încearcă, de asemenea, să blocheze atât abordările de suprafață, cât și pe cele submarine.

Delfinii se află în interiorul acestor bariere (booms) și patrulează împotriva scafandrilor care ar fi putut scăpa. Pe baza practicilor observate, delfinii pot fi mutați în jurul bazei pe nave mici. Un leagăn, asemănător unui cort, este folosit atunci când delfinii sunt în interiorul navei.

 

Întărirea apărării

 

În afara boom-ului principal de apărare există mai multe seturi de boom-uri în portul Sevastopol și golfurile sale mai mici.

Baza navală principală dispune, de asemenea, de o apărare antiaeriană sporită. Un sistem de rachete SA-15 Gauntlet (Tor) este amplasat pe malul mării în apropierea lansatoarelor de rachete Dam. Un alt SA-15 a fost legat de heliportul unei nave de patrulare care este ancorată mai departe în interiorul bazei. Acestea au o rază de acțiune de până la 12 kilometri (7,5 mile), deși în practică bătaia lor poate fi mai mică. Cu toate acestea, ele întăresc considerabil închiderea în apărarea bazei.

Baza și împrejurimile sale sunt, de asemenea, acoperite de rachete antinavă, artilerie specializată și sisteme de apărare antiaeriană cu rază lungă de acțiune S-300/S-400. Avioanele de luptă bazate în Crimeea și mijloacele de război electronic (EW) completează apărarea Sevastopolului.

Rusia și-a sporit, de asemenea, apărarea și în alte baze navale și porturi din jurul Peninsulei Crimeea. Apărări similare au început să apară chiar și în bazele submarine cheie din Arctica, departe de amenințarea ucraineană.

Sevastopolul nu trebuie privit însă ca o fortăreață de nepătruns. Dronele maritime ucrainene au străpuns apărarea de mai multe ori, iar Ucraina va fi, fără îndoială, conștientă de slăbiciuni. Acesta este probabil motivul pentru care Rusia a simțit nevoia să sporească apărarea cu ajutorul delfinilor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel