Premieră pentru Rafale: Franța a testat o rachetă capabilă să poarte încărcătură nucleară

Gheorghiță Orjanu / 11 dec 2020 / 19:21

Pe 9 decembrie, a fost lansată în premieră, de pe un avion de luptă Rafale, cea mai recentă versiune a rachetei franceze aer-sol cu ​​rază medie de acțiune (ASMPA), care poate transporta încărcătură nucleară.

Ministrul francez al apărării, Florence Parly, și-a exprimat satisfacția pentru testul reușit și a mulțumit personalului militar implicat și companiilor MBDA și Dassault Aviation, care au contribuit la acest succes.

Lansarea marchează intrarea rachetei ASMPA-R (air-sol moyenne portée amélioré rénové – ASMPA-R) în faza de “calificare”, o condiție prealabilă înainte de intrarea în serviciu în cadrul Forțele Aeriene Strategice (FAS) și Forțelor Aeriene Navale Nucleare (FANU) al Marinei Militare franceze.

Racheta, dezvoltată de MBDA, a fost lansată de pe o aeronavă Dassault Aviation Rafale, care a decolat de la Baza Aeriană 120 din Cazaux. De-a lungul traiectoriei de zbor, racheta a fost monitorizată de mijloace aeriene ale Centrului de Încercări (al Direcției Generale de Armamente), precum și de sisteme terestre situate în localitățile Biscarosse, Hourtin și Quimper.

Comentariul autorului: Noua rachetă va înlocui o versiune anterioară – ASMPA, produsă tot de MBDA și introdusă în înzestrarea Forțelor Armate ale Franței în perioada 2009 - 2012.

Până în prezent, nu au fost publicate informații privind caracteristicile tehnico-tactice ale rachetei testate pe 9 decembrie – ASMPA-R, dar predecesoarea sa are o bătaie de până la 500 km și viteză supersonică de maximum 3 Mach, la o greutate totală de 860 kg. De asemenea, poate transporta un focos nuclear cu o putere de 100 - 300 kilotone.

Potrivit publicației usinenouvelle.com, racheta ASMPA-R va fi în înzestrarea trupelor franceze până în anul 2035, iar în 2023 va beneficia de primul upgrade destinat să îi îmbunătățească capacitatea de penetrare a apărării antiaeriene adverse.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy