Polonia va disloca noile tancuri K2 la granița enclavei ruse Kaliningrad. „Toate încercările Rusiei de refacere a imperiului au fost un pericol major în istoria Poloniei”

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Tanc sud-coreean K2 Panther.  Photo credit: Chosun.com
Tanc sud-coreean K2 Panther. Photo credit: Chosun.com

Polonia a anunțat oficial că va disloca noile tancuri K2 Panther sud-coreene, la granița cu enclava rusă Kaliningrad.

Amintim că în cursul acestei săptămâni, primele tancuri sud-coreene K2, dar și obuziere K9 Thunder, au ajuns în Polonia.

Potrivit lui Marisz Blaszczak, ministrul polonez al Apărării, Armata poloneză va disloca tancuri K2 Panther la granița cu enclava rusă Kaliningrad, înconjurată terestru de Polonia și Lituania (state membre NATO).

Anunțul a fost făcut pe Twitter, ministrul polonez precizând că tancurile vor intra în dotarea Brigăzii 20 Mecanizată care face parte din Divizia 16 ce asigură securitatea nord-estului Poloniei.

Brigada 20 Mecanizată e staționată la granița cu Kaliningrad.

Ministrul Apărării de la Varșovia a subliniat că tancurile vor fi un instrument excelent de descurajare într-un moment dificil pentru Europa, care urmare a agresiunii ruse împotriva Ucrainei, invazie ce a generat cea mai mare criză de securitate din Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

„Trăim vremuri dificile, Rusia a atacat Ucraina în încercarea de a-și reconstrui imperiul. Astfel de încercări imperiale au fost întotdeauna un pericol major pentru Polonia”, a mai precizat ministrul polonez, în mesajul său.

 

Polonia investește masiv în armament din Coreea de Sud

 

2. Tanc K2 Pa... (k2-panther_60085800.jpg)Tanc K2 Panther, foto: Creative Commons

Polonia a investit enorm în tehnică în acești ani, iar în ultimul timp a ales piața sud-coreeană.

Recent, Varșovia s-a orientat și spre piața asiatică. Polonia și Coreea de Sud au un acord privind tancuri K2 Black Panther, polonezii intenționând să achiziționeze 1.000 de astfel de tancuri și sp implice industria de apărare poloneză în producția lor.

Polonia a mai bătut palma cu Coreea de Sud și pentru aproximativ 600 de obuziere autopropulsate de tip K9 Thunder, dar și pentru aproape 300 de lansatoare multiple K239 Chunmoo.

Varșovia a achiziționat și 50 de avioane de atac sud-coreene de tip FA-50.

În paralele, Polonia achiziționează tehnică modernă americană, dar și europeană.

În cursul acestei săptămâni Departamentul de Stat al SUA a anunțat aprobarea vânzării a unui prim lot de 116 tancuri M1A1 Abrams, vehicule de sprijin și muniție către Polonia. Valoarea acordului este de 3,75 miliarde de dolari.

În iulie, Polonia a convenit cu SUA asupra semnării unui contract pentru achiziționarea a 116 tancuri second hand M1A1 Abrams pentru a-și înlocui propriile tancuri Т-72М/М1/М1Р transferate Ucrainei, precum și a unui număr de tancuri PT-91 Twardy.

Concomitent, există un alt contract între Polonia și SUA pentru achiziția a 250 de tancuri M1A2 Abrams noi, în cea mai modernă versiune.

CITEȘTE ȘI: România va achiziționa obuziere în paralel cu programul HIMARS. Mîndrescu: HIMARS e un sistem fabulos, dar are o problemă

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel