Pentagonul a anunțat aprobarea vânzării unui lot de 116 tancuri M1A1 Abrams către Polonia. Mariusz Błaszczak: O armată puternică înseamnă o Polonie sigură

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

În timp ce Polonia încearcă să își modernizeze armata și să se adapteze la noile realități geopolitice, ca urmare a invaziei ruse în Ucraina, Departamentul de Stat al SUA a anunțat aprobarea vânzării a unui prim lot de 116 tancuri M1A1 Abrams, vehicule de sprijin și muniție către Polonia. Valoarea acordului este de 3,75 miliarde de dolari.

Documentul în cauză a fost publicat pe site-ul Agenției de Cooperare pentru Securitate și Apărare a Pentagonului. Acordul ar urma să acopere vânzarea a 116 tancuri M1A1 în valoare de 3,75 miliarde de dolari americani, 12 vehicule blindate de recuperare M88A2, 8 M1110 Joint Assault Bridge System, 6 M577A3 Command Post Carriers, 26 de vehicule de tip M1152A1 HMMWV și 26 de vehicule militare tactice JLTV.

În plus față de toate aceste vehicule militare, vor fi livrate 116 mitraliere M2 de 12,7 mm, 232 de mitraliere M240 de 7,62 mm și 6 motoare de rezervă AGT1500.

În documentul emis de Pentagon se precizează că acest acord va îmbunătăți capacitatea Poloniei în a face față amenințărilor actuale și viitoare de securitate, deoarece va avea o forța militară capabilă să descurajeze adversarii și să participe la toate operațiunile NATO. ,,Polonia nu va avea dificultăți în a integra aceste echipamente militare în forțele sale armate", se  mai arată în document.

Mariusz Błaszczak, ministrul polonez al Apărării, a precizat că primele livrări ale echipamentelor militare americane ar putea începe încă din 2023.

"Un alt pas spre creșterea potențialului forțelor armate poloneze este bifat. Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea către Polonia a încă 116 tancuri Abrams. Trecem la negocierea prețului. Primele livrări ar fi posibile în 2023. O armată puternică înseamnă o Polonie sigură", a precizat Mariusz Błaszczak.

În iulie, Polonia a convenit cu SUA asupra semnării unui contract pentru achiziționarea a 116 tancuri M1A1 Abrams pentru a-și înlocui propriile tancuri Т-72М/М1/М1Р transferate Ucrainei, precum și a unui număr de tancuri PT-91 Twardy.

M1A1 este o versiune îmbunătățită a M1 Abrams care a intrat în serviciul armatei americane în 1991.

În total, au fost construite 4.796 de tancuri М1А1 pentru Armata Statelor Unite și 221 de tancuri pentru Corpul Pușcașilor Marini al Statelor Unite.

De asemenea, la 5 aprilie 2022, Mariusz Błaszczak, ministrul polonez al Apărării Naționale, a semnat un contract pentru achiziționarea a 250 de tancuri M1A2 Abrams SEP V3.

La mijlocul lunii iulie 2021, Ministerul polonez al Apărării a precizat în mod oficial că Polonia va achiziţiona, ca parte a programului militar de înzestrare Wilk, 250 de tancuri americane Abrams, în contextul în care ţara încearcă să-şi consolideze apărarea. Este de dorit ca acestea să fie produse până la sfârșitul anului 2024, iar livrarea lor către Polonia să înceapă în primele luni ale anului 2025.
 
Forțele Armate Poloneze au optat pentru cea mai modernă variantă a tancului american M1A2 SEPv3, dotată cu celebrul sistem de protecție Trophy. 

Ieri, primul lot de echipamente militare produse în Coreea de Sud a fost livrat Poloniei. Este vorba despre 10 tancuri K2 Black Panther și 24 de obuziere autopropulsate K9A1 Thunder de 155 mm.

Polonia a decis să achiziționeze cantități impresionante de armament din Coreea de Sud pentru a-și consolida propriile forțe armate, mai ales că o parte substanțială din echipamentele forțelor armate poloneze - inclusiv tancurile T-72 și PT-91, precum și obuzierele Krab și Goździk - a fost furnizată Ucrainei în cadrul ajutorului militar. Primele acorduri-cadru pentru tancurile K2, obuzierele K9 și avioanele FA-50 au fost semnate la sfârșitul lunii iulie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel