Polonia - o nouă achiziție masivă de Abrams din SUA. Polonezii sunt la un pas să devină al 3-lea cel mai mare utilizator de Abrams la nivel mondial

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Abrams M1, sursă foto: U.S. Army
Abrams M1, sursă foto: U.S. Army

Polonia a anunțat oficial că va achiziționa un lot suplimentar de 116 tancuri americane Abrams. Achiziția vine după semnarea contractului pentru cele 250 de Abrams în cea mai modernă versiune - Abrams M1A2 SEPv3. Acest al doilea pachet se referă însă la tancuri second hand.

Citat de Reuters, la postul public polonez TVP Info, ministrul Apărării polonez Mariusz Blaszczak a anunțat că Polonia va achiziționa un nou lot de tancuri Abrams second hand.

Ministrul nu a oferit foarte multe detalii, s-a rezumat să precizeze că e vorba de 116 tancuri.

Nu cunoaștem încă date financiare privind tranzacția, și nici modelul.

Polonia, stat care investește masiv în forțele de apărare, investiții care au debutat cu mult timp înainte de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, urmărește să atingă ținta de 3% din PIB pe Apărare.

Amintim că pe data de 5 aprilie ministrul apărării al Poloniei a semnat contractul pentru achiziţionarea a 250 de tancuri de luptă americane Abrams, în versiunea lor modernizată, pentru o sumă totală de 4,74 de miliarde de dolari (4,32 de miliarde de euro).

După acest al doilea lot de 116 tancuri, Polonia va deveni unul din principalii utilizatori de Abrams, fiind la un pas să depășească Arabia Saudită. 

Cele mai multe tancuri Abrams sunt deținute evident de SUA, peste 8.000 de tancuri în toate versiunile aflate în serviciul tuturor structurilor de forță, și de Egipt, care deține peste 1.300 de astfel de tancuri americane.

 

Armata Poloniei va avea cea mai modernă versiune a tancului Abrams

 

Trebuie precizat că, odată cu introducerea tancurilor Abrams în dotarea Forţelor Terestre Poloneze, militarii polonezi vor opera mai multe modele de tancuri: cel german-Leopard 2A4 PL , PT-91 TWARDY –  varianta poloneză a tancului sovietic T-72 M1, dar şi mai multe tancuri sovietice T-72, în diferite configuraţii.

Forțele Armate Poloneze au optat pentru cea mai modernă variantă a tancului american M1A2 SEPv3, dotată cu celebrul sistem de protecție Trophy. 

Sistemul activ de protecţie Trophy detectează focul inamic, calculează unghiul şi timpul de impact şi lansează o ploaie de alice asupra proiectilului. Raza de acţiune este mică pentru a nu pune în pericol infanteria, iar sistemul este eficient împotriva rachetelor anti-tanc, a RPG-urilor şi a altor proiectile similare.

CITEȘTE ȘI: Premierul Ciucă, discuții despre programul înzestrare cu Piranha V. Tancurile americane Abrams - următorul pas al României?

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel