Polonia a semnat contractul pentru achiziţionarea a 250 de tancuri americane Abrams M1A2 SEPv3

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministrul apărării al Poloniei a semnat marţi contractul pentru achiziţionarea a 250 de tancuri de luptă americane Abrams, în versiunea lor modernizată, pentru o sumă totală de 4,74 de miliarde de dolari (4,32 de miliarde de euro), conform anunţurilor făcute anul trecut, informează AFP.

"Acordul vizează achiziţia a 250 de tancuri Abrams, tancuri de depanare, poduri de asalt (...), sisteme de informaţie şi logistică, precum şi o cantitate serioasă de muniţii", a precizat Mariusz Blaszczak în timpul unei ceremonii televizate. "Suma tranzacţiei se ridică la 4,74 de miliarde de dolari", a adăugat el.


Potrivit mass-media poloneze, este vorba de 250 de tancuri Abrams în versiunea M1A2 SEPv3, fabricate de grupul american General Dynamics, de 26 de tancuri de depanare Hercules M882 şi de 17 poduri de asalt M1110. Livrările tuturor acestor arme grele sunt programate să se încheie până în 2026.

Potrivit ministrului polonez, tancurile, dintre care primele 28 de exemplare vor fi livrate Poloniei anul acesta, vor fi desfăşurate la est de fluviul Vistula, pentru a "descuraja agresorul potenţial".

"Toată lumea este conştientă de ceea ce se întâmplă în spatele frontierei noastre estice", în Ucraina care se confruntă de peste o lună cu invazia rusă, a subliniat Mariusz Blaszczak, potrivit Agerpres.

Amintim că, la târgul internațional de tehnică militară MSPO 2021, organizat anul în Polonia, armata SUA a prezentat anul trecut, printre altele, cea mai nouă versiunea a tancului Abrams – recentul M1A2 SEPv3 care este echipat cu sistemul activ de protecţie Trophy.

 

Armata Poloniei va avea cea mai modernă versiune a tancului Abrams

 

Trebuie precizat că, odată cu introducerea tancurilor Abrams în dotarea Forţelor Terestre Poloneze, militarii polonezi vor opera mai multe modele de tancuri: cel german-Leopard 2A4 PL , PT-91 TWARDY –  varianta poloneză a tancului sovietic T-72 M1, dar şi mai multe tancuri sovietice T-72, în diferite configuraţii.

La mijlocul lunii iulie 2021, Ministerul polonez al Apărării a precizat în mod oficial că Polonia va achiziţiona, ca parte a programului militar de înzestrare Wilk, 250 de tancuri americane Abrams, în contextul în care ţara încearcă să-şi consolideze apărarea.
 
Forțele Armate Poloneze au optat pentru cea mai modernă variantă a tancului american M1A2 SEPv3, dotată cu celebrul sistem de protecție Trophy. 

Sistemul activ de protecţie Trophy detectează focul inamic, calculează unghiul şi timpul de impact şi lansează o ploaie de alice asupra proiectilului. Raza de acţiune este mică pentru a nu pune în pericol infanteria, iar sistemul este eficient împotriva rachetelor anti-tanc, a RPG-urilor şi a altor proiectile similare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel