Industria poloneză de apărare a lucrat timp de zece ani la o staţie radar de mare putere: Radarul P-18PL este compatibil cu sistemele Patriot

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem Radar P-18PL, fotografie ilustrativă publicată de PIT-Radwar.
Sistem Radar P-18PL, fotografie ilustrativă publicată de PIT-Radwar.

Guvernul polonez se pregătește să semneze un contract important pentru achiziționarea de radare cu rază lungă de acțiune P-18PL. Aceasta va fi una dintre etapele de dezvoltare a acestui proiect, care a început în 2012.

Radarele P-18PL sunt adaptate pentru a funcționa cu sistemul de apărare aeriană Patriot și sunt concepute pentru a detecta întreaga gamă de amenințări aeriene, inclusiv rachete de croazieră, aeronave cu elemente de tehnologie stealth și chiar ținte balistice cu rază lungă de acțiune.

Cu toate acestea, costul achiziției și numărul de radare care vor fi livrate rămân necunoscute. Acest lucru se afirmă într-un articol publicat de site-ul Army Recognition, care, la rândul său, face trimitere la analistul militar polonez Jaroslaw Wolski.

În această publicație se afirmă, printre altele, că radarul P-18PL  este compatibil cu sistemele de schimb de informaţii Link 16 și JREAP-C, dotat cu sisteme IFF (Identification, Friend or Foe) și că aceste stații radar au o rază de detectare a țintelor aeriene de până la 900 de kilometri.

Cu toate acestea, alte surse oferă date diferite cu privire la raza de detectare a țintelor aeriene pentru P-18PL - până la 450 de kilometri, dar chiar și aceste caracteristici par fantastice în felul lor, deoarece fac posibilă detectarea inamicului la distanțe foarte mari, de câteva ori mai mare decât raza de acțiune a aceluiași sistem Patriot cu care ar urma să lucreze.

P-18PL este cel mai recent sistem radar tridimensional cu rază lungă de acțiune al Poloniei, conceput pentru a urmări ținte în scopuri de apărare aeriană și antirachetă.

Dezvoltarea radarului P-18PL au început în urmă cu mai bine de 10 ani, fiind realizate de consorțiul poloneze PIT-Radwar și de Universitatea Militară de Tehnologie din Polonia (Wojskowej Akademii Technicznej), iar aceste radare au fost create ca un instrument de țintire pentru sistemele de apărare aeriană care urmează să fie furnizate Poloniei în cadrul proiectelor Narew și Wisla, inclusiv Patriot.

Viitorul contract pentru radarul P-18PL nu numai că marchează un pas important în consolidarea capacităților de apărare aeriană ale Poloniei, dar indică, de asemenea, un angajament față de progresul tehnologic în ceea ce privește capacitățile de apărare.

Cât de mult investeşte Polonia în capacităţile sale de apărare antiaeriană?

 

Polonia a semnat un acord de 4 miliarde de lire sterline (4,92 miliarde de dolari) cu MBDA pentru a-și consolida sistemele de apărare antiaeriană la sol, un pas crucial în consolidarea capacităților sale generale de apărare.

Programul Wisla, cunoscut şi că sistemul de apărare antiaeriană și antirachetă Wisla, reprezintă o inițiativă semnificativă, cu acorduri pentru construirea și consolidarea sistemului de apărare, inclusiv achiziționarea de rachete HIMARS. De asemenea, Proiectul NAREW, în colaborare cu MBDA, oferă Poloniei un sistem mobil de apărare antiaeriană foarte avansat.

Modernizări ale apărării antiaeriene cu rază scurtă de acțiune sunt, de asemenea, luate  în calcul: Au fost atribuite contracte în valoare de 3,1 miliarde de dolari pentru îmbunătățirea capacităților de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune ale Poloniei.

Noul sistem polonez de apărare aeriană este o componentă-cheie a eforturilor NATO de apărare aeriană colectivă. Aceste inițiative consolidează în mod colectiv capacitatea Poloniei de a combate amenințările aeriene, demonstrând angajamentul de a-și moderniza și consolida capacitățile de apărare aeriană.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel