Polonia, din nou cu un pas mare în fața României. Polonezii negociază cu SUA producția de Javelin în Polonia

Sistem portabil antitanc Javelin, foto: Ministerul Apărării de la Londra via Mil.in.ua
Sistem portabil antitanc Javelin, foto: Ministerul Apărării de la Londra via Mil.in.ua

Polonia și România reprezintă principalii piloni ai NATO pe Flancul Estic. În ceea ce privește înzestrarea, dar și implicarea industriei de apărare în programele de înzestrare, polonezii se află cu mult în fața noastră.

Polonia a semnat anul acesta numeroase contracte de înzestrare, contracte cu o puternică componentă în implicarea industriei de apărare.

Unul din cele mai bune astfel de exemple este programul de înzestrare cu tancuri sud-coreene K2, în urma căruia Polonia îşi pregăteşte propria industrie de apărare pentru producţia a peste 800 de tancuri K2 Black Panther.

Însă e doar un exemplu din multele astfel de exemple.

Varșovia a știut să negocieze componenta de offset chiar și cu americanii, cunoscuți ca fiind „zgârciți” în ceea ce privește cooperarea industrială.

După ce în programul Patriot Polonia a reușit să facă și offset, Varșovia negociază producția pe teritoriul ei și în programul de înzestrare cu sisteme portabile antitanc de tip Javelin.

Guvernul de la Varșovia negociază cu SUA posibilitatea lansării producției sistemelor antitan de tip FGM-148 Javelin în Polonia, notează Mil.in.ua, care citează o ședință parlamentară a Comisiei de Apărare din Senatul polonez, unde a fost ridicată această problemă.

Informația a fost confirmată de unul dintre oficialii polonezi în cadrul acestei ședințe parlamentare.

Nu e clar care va fi finalizarea acestor negocieri cu partea americană, și nici care e stadiul lor.

Amintim că și România a demarat în cursul acestei toamne un program de înzestrare cu sisteme portabile antiaeriene (MANPADS).

Valoarea programului este de 677.298.000 milioane de euro iar „cantitatea maximă estimată Acord-cadru” e de 231 de sisteme la care se adaugă echipamentele auxiliare.

 

Achiziția sistemelor antitanc Javelin de către Polonia

 

2. Sistem ame... (javelin_28226700.jpg)

Sistem american antitanc FGM-148 Javelin. Sursă foto: Raytheon

Polonia a finalizat negocierile privind achiziționarea de lansatoare și rachete Javelin în aprilie 2020. La acea vreme, Mariusz Blaszczak a subliniat că noile arme vor consolida capacitățile de apărare ale armatei poloneze.

Contractul a inclus furnizarea a 60 de lansatoare CLU și 180 de rachete, precum și echipamente suplimentare: instrumente, truse de scule și piese de schimb. De asemenea, contractul prevede şi vânzarea a 8 simulatoare EPBST, 17 machete MSR și o serie de cursuri de formare.

Javelin este un sistem portabil de rachete antitanc, fabricat de companiile americane Raytheon și Lockheed Martin. Acesta face parte din clasa sistemelor de tip “fire-and-forget”, cu o rază de acțiune efectivă de 2,5 km. Este în serviciul armatei Statelor Unite și al mai multor alte țări. Sistemul este conceput pentru a distruge vehicule blindate și ținte aeriene care zboară la joasă altitudine (elicoptere, UAV).

A intrat pentru prima dată în serviciul armatei americane în 1996. Sistemul de rachete ghidate anti-tanc Javelin a devenit mai cunoscut anul acesta, deoarece armata ucraineană l-a folosit în luptă, în primele săptămâni ale invaziei ruse. Sistemul Javelin s-a dovedit a fi foarte eficientă împotriva tancurilor rusești și a altor vehicule blindate.

CITEȘTE ȘI: Ce sisteme portabile antiaeriene ar putea cumpăra România. Înzestrarea Armatei cu MANPADS aduce o competiție acerbă

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel