Forțele de Apărare Teritorială din Polonia au primit primele sisteme de rachete antitanc Javelin

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Primul contract pentru achiziționarea de sisteme de rachete antitanc Javelin de către Polonia a fost încheiat, relatează publicaţia Defence24. Polonia a semnat un acord pentru achiziționarea primului lot de rachete ghidate antitanc (ATGM) din SUA, în versiunea FGM-148F, în mai 2020.

Contractul a inclus furnizarea a 60 de lansatoare CLU și 180 de rachete, precum și echipamente suplimentare: instrumente, truse de scule și piese de schimb. De asemenea, contractul prevede şi vânzarea a 8 simulatoare EPBST, 17 machete MSR și o serie de cursuri de formare.

Publicaţia Defence24 precizează că primele livrări trebuiau inițial să fie finalizate în noiembrie 2021, dar au fost amânate. Acum, achiziția este în sfârșit finalizată.

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a scris pe Twitter:

"Brigăzile de apărare teritorială au primit rachete ghidate antitanc Javelin. Aceasta este o îmbunătățire semnificativă a potențialului de luptă al armatei poloneze."

Forța de Apărare Teritorială – TDF ( în poloneză: Wojska Obrony Terytorialnej – WOT ) este a cincea ramură militară a Forțelor Armate Poloneze, după Forțele Terestre, Forțele Aeriene, Forţele Navale și Forțele Speciale. Forța de Apărare Teritorială a fost constituită în 2016 şi este formată din militari profesioniști și voluntari.

Polonia a finalizat negocierile privind achiziționarea de lansatoare și rachete Javelin în aprilie 2020. La acea vreme, Mariusz Blaszczak a subliniat că noile arme vor consolida capacitățile de apărare ale armatei poloneze.

Javelin este un sistem portabil de rachete antitanc, fabricat de companiile americane Raytheon și Lockheed Martin. Acesta face parte din clasa sistemelor de tip “fire-and-forget”, cu o rază de acțiune efectivă de 2,5 km. Este în serviciul armatei Statelor Unite și al mai multor alte țări. Sistemul este conceput pentru a distruge vehicule blindate și ținte aeriene care zboară la joasă altitudine (elicoptere, UAV).

A intrat pentru prima dată în serviciul armatei americane în 1996. Sistemul de rachete ghidate anti-tanc Javelin a devenit mai cunoscut anul acesta, deoarece armata ucraineană l-a folosit în luptă, în primele săptămâni ale invaziei ruse. Sistemul Javelin s-a dovedit a fi foarte eficientă împotriva tancurilor rusești și a altor vehicule blindate.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel