Polonia a semnat un contract uriaș pentru 486 de lansatoare de rachete M142 HIMARS. Lansatoarele vor fi integrate pe sisteme poloneze

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Polonia a semnat contractul-cadru pentru achiziția a 486 de lansatoare M142 HIMARS. Foto: Ministerul Apărării de la Varșovia
Polonia a semnat contractul-cadru pentru achiziția a 486 de lansatoare M142 HIMARS. Foto: Ministerul Apărării de la Varșovia

Polonia a anunțat oficial că a semnat un acord-cadru pentru a achiziționa 486 de lansatoare de rachete de tip M142 HIMARS. Achiziția face parte din programul HOMAR.

Gigantul american Lockheed Martin, producătorul lansatoarelor M142 HIMARS, va livra Poloniei 486 de lansatoare pentru Armata Poloniei, potrivit unui anunț oficial al Ministerului Apărării de la Varșovia.

Potrivit calendarului, livrările ar trebui să înceapă din 2025. Contractul include pachet logistic și instruire asigurate de partea americană.

De precizat că la începutul acestui an, Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea de lansatoare multiple HIMARS și de rachete ATACMS și GMLRS către Polonia pentru o valoare de 10 miliarde USD.

 

Lansatoarele M142 HIMARS, integrate pe sisteme poloneze

 

2. -imagine fara descriere- (sasiu-himars-1_93089400.jpg)

Industria de apărare poloneză va fi implicată masiv în program. Lansatoarele M142 HIMARS, achiziționate în baza programului HOMAR, vor fi integrate pe sisteme HOMAR-A, pe șasiul camioanelor poloneze Jelcz 6x6.

Integrarea lansatoarelor pe componente poloneze se va face în baza unui parteneriat între Lockheed Martin și industria de apărare poloneză, partea americană oferit transfer tehnologic.

Planul Poloniei de a deveni una din marile forțe militare ale Europei prinde contur pe zi ce trece.

Polonia a comandat 250 de tancuri americane Abrams pentru a înlocui vechile tancuri din epoca sovietică pe care le-a trimis în Ucraina.  Ulterior, polonezii au anunțat o altă achiziție de 116 tancuri Abrams second hand.

Totodată, acordul semnat cu compania sud-coreeană Hyundai Rotem prevede livrarea a încă 180 de tancuri K2, care reprezintă, spre comparație, un număr de patru ori mai mare decât cel al tancurilor Leclerc utilizate în prezent de armata franceză.

Polonia a semnat contracte importante cu Coreea de Sud privind livrarea şi producerea de material militar greu, care vizează o mie de tancuri de luptă K2, circa 650 de obuziere K9 şi 48 de avioane de atac moderne FA-50.

Pe lângă toate cele menționate, polonezii investesc masiv și în forțele navale, dar achiziționează și sisteme antiaeriene Patriot și avioane americane de generația a V-a F-35 Lightning II.

CITEȘTE ȘI: Polonia arată ce înseamnă industrie militară: Au fost prezentate primele sisteme HIMARS și K239 pe șasiul camionului Jelcz polonez

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel