Polonia arată ce înseamnă industrie militară: Au fost prezentate primele sisteme HIMARS și K239 pe șasiul camionului Jelcz polonez

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Polonia continuă să pună în aplicare un program de consolidare a capacității militare, concentrându-se pe achiziționarea de arme moderne, în principal din Statele Unite și Coreea de Sud. În același timp, Varșovia nu uită de dezvoltarea propriei industrii de apărare, încercând, ori de câte ori este posibil, să localizeze întreținerea, repararea, modernizarea și chiar producția parțială sau integrală a echipamentelor militare și a componentelor achiziționate din străinătate.

Publicația Defense24 anunță că la expoziția internațională a industriei de apărare din Polonia MSPO 2023, care se desfăşoară în aceste zile la Varșovia, un prototip al MLRS Homar-K, dezvoltat pe baza lansatorului de rachete sud-coreean K239 Chunmoo, va fi prezentat pe șasiul unor camioane poloneze Jelcz fabricate de marea companie de apărare Huta Stalowa Wola (HSW SA).

În septembrie anul trecut, a fost semnat un acord-cadru privind achiziţionarea de către armata poloneză a 290 de sisteme de rachete cu lansare multiplă K239 Chunmoo și a diferitelor tipuri de muniție, fabricate de compania sud-coreeană Hanwha Aerospace. Livrările tuturor sistemelor comandate ar trebui să fie finalizate în 2027.

Valoarea totală a contractului este de 3,55 miliarde de dolari. Polonia va primi primele 18 lansatoare de fabricație coreeană instalate pe șasiul camionului Jelcz, până la sfârșitul anului 2023.

Înainte de începerea expoziției, conducerea companiei HSW SA refuză să dezvăluie detalii despre cât de pregătită este compania pentru a produce restul componentelor destinate sistemelor de rachete K239 Chunmoo.

Directorul companiei, Jan Shwedo, a declarat publicației Defense24  doar că mai multe negocieri pe această temă sunt în curs și că acestea se desfășoară cu destul succes.

 

Polonia va deveni ţară din Europa cu cele mai multe sisteme de artilerie

 

În acest stadiu, s-a ajuns deja la un acord privind producția în serie de muniție pentru K239 Chunmoo la o companie poloneză. Până în prezent, integrarea lansatoarelor MLRS pe platforma Jelcz se realizează în Coreea de Sud.

Camionul Jelcz are tracțiune 8x8 şi dispune o cabină blindată. Greutatea totală a camionului poate atinge 22,5 tone. Vehiculul, cu o lungime de 11 metri și o lățime de 2,8 metri, este capabil să treacă obstacole cu o înălțime maximă de până la 30 cm. De asemenea, va putea trece peste un șanț cu o lățime de până la 60 cm și prin albia unui rău cu o adâncime 1-1,2 m. Vehiculul poate fi echipat cu motoare IVECO cu o putere de 430 sau 540 CP.

În total, ca parte a programului de achiziționare a lansatoarelor sud-coreene K239 Chunmoo MLRS și a sistemelor americane HIMARS, care vor fi instalate, de asemenea, pe șasiul camionului Jelcz, Polonia intenționează să pună în funcțiune aproximativ 750 de astfel de sisteme în următorii ani.

După cum scrie publicația poloneză Defense24, dacă Varșovia va pune în aplicare aceste planuri ambițioase, Polonia va deveni ţară din Europa cu cele mai multe sisteme de artilerie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel