Peste 200 de nave chineze, într-un recif disputat cu Filipine, în timp ce un distrugător a navigat în apropierea apelor Japoniei

Tudor Curtifan / 23 Martie 2021 / 09:07
Distrugător al Chinei din clasa Renhai (Type 055). Sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing
Distrugător al Chinei din clasa Renhai (Type 055). Sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing

Ultimele zile au fost presărate cu tensiuni, atât în Marea Chinei de Sud, cât și în Marea Chinei de Est. 

În Marea Chinei de Sud, regiune revendicată aproape în totalitate de Beijing, Ministerul Apărării din Filipine a acuzat China că folosește navele de pescuit miliții maritime.

În acest sens, peste 200 de nave chineze, despre care Beijingul afirmă că ar fi nave de pescuit, au ajuns în reciful Whitsun, teritoriu revendicat de China. Manila consideră acțiunea provocatoare și acuză „militarizarea zonei”.

Ministrul Apărării din Filipine a cerut duminică Chinei să oprească „această incursiune”, filipinezii amintind că navele încalcă suveranitatea teritorială a statului, notează The Guardian. Filipine acuză de mai mult timp China că folosește nave de pescuit pe care le transformă în miliții maritime pentru a genera provocări în apele disputate.

Manila a anunțat că e vorba despre aproximativ 220 de nave chineze care au ajuns în reciful disputat. Totodată, Filipine a anunțat că depus o notă diplomatică cu privire la acest incident.

1. Fotografie... (nave-china-filipine-nave-pescuit-militii_26261200.jpg)

Fotografie a Gărzii de Coastă din Filipine care prezintă nave chineze ancorate în reciful Whitsun, disputat de China și Filipine. Sursă foto: Garda de Coastă din Filipine via. The Guardian

 

Un distrugător al Chinei și alte două nave de război au navigat în premieră în apropierea apelor teritoriale ale Japoniei

 

Pe de altă parte un alt incident a avut loc și în Marea Chinei de Est. Se pare că trei nave militare ale Beijingului, inclusiv un distrugător cu rachete ghidate, au navigat strâmtoarea Tsushima, în apropiere de insula japoneză Kyushu, în Marea Japoniei. The Japan Times citează Ministerul Apărării de la Tokyo care confirmă incidentul. 

Prezența unui distrugător chinez atât de aproape de apele teritoriale ale Japoniei reprezintă o premieră. Potrivit sursei citate e vorba de un distrugător din clasa Renhai (Type 005). De precizat însă că cele trei nave de război ale Chinei nu au intrat în apele teritoriale ale Japoniei.

Incidentul reprezintă însă acțiuni provocatoare și a fost raportat în weekendul trecut.

De subliniat însă că acțiunea navelor chineze are loc pe fondul întrevederii care a avut loc între miniştrii apărării ai Statelor Unite şi Japoniei. Aceștia au convenit, cu prilejul întâlnirii desfăşurate săptămâna trecută la Tokyo, să coopereze strâns în eventualitatea unor ciocniri militare între China şi Taiwan.

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy