Pentru că T-14 Armata „se naște greu” Rusia mizează în continuare pe T-72 sovietice. Rușii cred că potențialul T-72 de modernizare nu e epuizat

Cristian Soare , Ionel Copcea |
Data publicării:
Tanc rusesc de tip T-72B3. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Tanc rusesc de tip T-72B3. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Serviciul de presă al companiei Uralvagonzavod din Rusia, parte a corporației de stat Rostec, a anunțat, pe 07.08.2023, că tancul de tip T-72, care sărbătorește 50 de ani de la punerea în funcțiune, nu și-a epuizat potențialul de modernizare, iar astăzi este în curs de îmbunătățire, ținând cont de experiența “operației militare speciale”.

,,Pe 07 august 1973, tancul T-72 a fost introdus în dotarea armatei sovietice. Tancul, care a rămas deja în istorie ca cel mai numeros și cel mai mare vehicul de luptă din lume, în ceea ce privește clasa tancurilor de luptă principale, a fost creat de Biroul de proiectare pentru tancuri al Uralvagonzavod (în prezent Biroul de proiectare Ural pentru inginerie de transport). Diferite modificări ale tancului T-72 se află în serviciul de luptă în peste 45 de țări ale lumii și, desigur, în Rusia. Deși au trecut 50 de ani de menținere în serviciu, potențialul de modernizare al tancului este departe de a fi epuizat. Îmbunătățirea sa continuă, ținând cont de experiențele obținute în timpul operației militare speciale”, se arată într-un comunicat de presă al companiei Uralvagonzavod, preluat de agenția Tass.

2. Producător... (rusia-productie-tancuri_54262500.jpg)

Producătorul rus de tancuri Uralvagonzavod a anunțat că a livrat un nou lot de tancuri de luptă principale modernizate T-72B3M și T-90M către Forțele Armate Ruse. Sursa foto: Rostec

Reprezentanții companiei au precizat că loturile de tancuri T-72B3M părăsesc în mod regulat liniile de asamblare ale Uralvagonzavod, în interesul Ministerului rus al Apărării.

Producerea în serie a tancurilor T-72 a început la Uralvagonzavod în anul 1974. În următorii cinci ani au fost aduse îmbunătățiri repetate la proiectarea și tehnologia de fabricație a tancurilor de acest tip. În anul 1979, a fost adoptat de către armata sovietică și introdus în producția de serie tancul T-72A, iar în 1984, s-a trecut la versiunea mai puternică T-72B.

În perioada 1970-1980, pe baza tancului T-72 au fost create și introduse în producția de serie vehiculul blindat de reparații și recuperare BREM-1, mașina de geniu IMR-2 și structura de poduri MTU-72. Până în 1990, pe baza tancurilor T-72, T-72A și T-72B au fost dezvoltate mai multe versiuni pentru export, precum și diverse prototipuri.

În 1995, în dotarea armatei ruse a fost introdus sistemul greu de aruncătoare de flăcări TOS-1 Buratino, iar în secolul XXI au fost produse versiunile T-72BA, T-72B3, T-72B3M și TOS-1A Solntsepek.

,,Platforma tancului T-72 este reprezentată de o mașină relativ ieftină și ușor de fabricat, care permite producerea facilă în serie. Ăsta este tancul T-72”, au concluzionat reprezentanții Serviciului de presă al Uralvagonzavod.

 

T-14 Armata, doar pe hârtie

 

3. Tanc ruses... (t-14-armata-rusia_25281700.jpeg)

Tanc rusesc T-14 Armata. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Invadarea Ucrainei a forțat industria rusă să se îndrepte spre modernizarea tancurilor sovietice, în contextul în care industria nu a reușit să producă decât foarte puține tancuri noi T-14 Armata de ultimă generație.

În decembrie 2021, corporația de stat Rostec a anunțat începerea producției în serie a tancului T-14 Armata.

Cu toate acestea, prim-vicepreședintele Comitetului Comisiei Militar-Industriale (MIK) din Rusia, a declarat într- un interviu pentru Interfax că testele pe T-14 sunt în curs și se așteaptă să fie finalizate în 2022, iar „mai mult de 40 de tancuri Armata vor fi transferate trupelor, după 2023”.

CITEȘTE ȘI: T-14 Armata, 11 secunde pe front în Ucraina (Video). Soldații ruși au dat imagini cu un tanc T-14 care ar lupta pe front

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel