T-14 Armata, 11 secunde pe front în Ucraina (Video). Soldații ruși au dat imagini cu un tanc T-14 care ar lupta pe front

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Tanc rusesc T-14 Armata. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Tanc rusesc T-14 Armata. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Potrivit surselor ruse de pe Internet, tancurile de tip T-14 Armata au început să participe la "operația militară specială" din Ucraina. Astfel, pe YouTube au apărut primele imagini cu utilizarea acestora, prezentate de soldații din Russka vesna (Primăvara rusă).

Un videoclip scurt, cu durata de 11 secunde, a apărut pe Internet în seara zilei de 09.02.2023. Imaginile arată cum tancul rusesc Armata trage un foc cu principalul sistem de armament. Sursa nu a precizat când a fost filmat videoclipul și în ce locație. În descrierea videoclipului se spune că acestea sunt primele cadre ale focului executat de tancurile Armata în zona așa-zisei operații militare speciale.

Deocamdată, oficialii ruși nu au prezentat rapoarte despre participarea la acțiuni de luptă ale tancurilor Т-14 Armata.

Tancurile principale întrebuințate de armata rusă sunt T-72B3, T-80BV și T-90М. Pe de altă parte, au apărut deja informații despre prezența tancurilor Armata pe teritoriile noilor regiuni anexate de Rusia. În luna decembrie a anului trecut, într-una dintre zonele din spatele liniei frontilui au apărut imagini cu antrenamentul pentru luptă al acestora.

Deși încă nu au existat informații despre participarea activă a acestui tanc la ostilități, era clar de la bun început că Armata trebuie testat în condițiile reale de luptă. Dezvoltatorii și Ministerul rus al Apărării nu vor rata o astfel de șansă, dar nici de a prezenta cu fast T-14 luptând. Perspectivele acestuia fără întrebuințarea în acțiuni de luptă reale nu sunt foarte încurajatoare. Pe de altă parte, trebuie ținut cont și de riscul ca noul tanc să cadă în mâinile inamicului și să ajungă, fără îndoială, în Statele Unite.

După cum s-a anunțat anterior, tancul Armata costă în jur de 350 de milioane de ruble, ceea ce înseamnă că este de șapte ori mai scump decât tancul T-72B3 modernizat.

 

Despre celebrele tancuri rusești T-14 Armata. O istorie ... complicată

 

2. Sursă foto... (t-14-armata_51260300.jpg)Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse via Warsaw Institute

Problema e însă faptul că rușii dispun de foarte puține astfel de tancuri, motiv pentru care desfășurarea T-14 în Ucraina va avea scop pur propagandistic.

În decembrie 2021, corporația de stat Rostec a anunțat începerea producției în serie a tancului T-14 Armata.

Cu toate acestea, prim-vicepreședintele Comitetului Comisiei Militar-Industriale (MIK) din Rusia, a declarat într- un interviu pentru Interfax că testele pe T-14 sunt în curs și se așteaptă să fie finalizate în 2022, iar „mai mult de 40 de tancuri Armata vor fi transferate trupelor, după 2023”.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a semnat, în anul 2018, un contract pentru livrarea a 132 tancuri T-14 și a vehiculelor de luptă T-15 pentru infanterie, livrări care ar fi trebuit fi finalizate până în 2021.

Cu o turelă teleoperată și înarmat cu un tun de calibrul 125 mm, T-14 Armata are un echipaj format din trei oameni, așezați în interiorul unei capsule blindate cu mai multe straturi, separat de muniție. Tancul deține numeroși senzori, radare și camere de înaltă rezoluție și este echipat cu sistem de protecție activă Afganit.

Tancul rusesc de luptă T-14 poate fi înarmat cu rachete antitanc Sokol și, ca armament secundar, o mitralieră de 12,7 mm și un tun de 30 mm. Pe partea de motorizare, acesta este dotat cu un motor de 1.500 cai-putere.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel