Pentagonul: Sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore din Polonia va fi operaţional începând cu sfârșitul anului 2022

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Construcția sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore (AAMDS) în Polonia.
Construcția sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore (AAMDS) în Polonia.

Sistemul antibalistic american Aegis Ashore din Polonia, adică scutul antirachetă, a cărui componentă este instalată în localitatea Redzikowo din powiantul Slupsk, urmează să fie „operațional până la sfârșitul anului viitor'', a declarat contraamiralul Tom Druggan, directorul programului Aegis Ballistic Missile Defense, citat într-o declarație a Departamentului de Apărare al SUA. Sistemul Aegis Ashore funcționează în România de aproape cinci ani.

Scutul antirachetă Aegis a fost conceput inițial ca un sistem de interceptare şi distrugere a rachetelor, instalat la bordul navelor militare ale US Navy. După modernizarea corespunzătoare, a fost dat în exploatare și pe uscat sub numele de Aegis Ashore.

Funcționează deja la Deveselu în România. Sistemul antibalistic american, care se află acolo sub comanda NATO, funcționează de peste cinci ani în România.

La fel ca în România, amplasarea componentelor sistemului Aegis Ashore este planificată și în Polonia, în Redzikowo lângă Slupsk. Cu toate acestea, Departamentul american al Apărării (DoD) a raportat că punerea în funcțiune a unității a fost amânată din cauza problemelor apărute în etapa de construcţie a clădirii care găzduieşte acest sistem, potrivit Polish News.

Tom Druggan a anunțat că se așteaptă ca scutul antirachetă Aegis Ashore din Polonia să înceapă să funcționeze până la sfârșitul anului 2022. După lansare, acesta va fi conectat la sistemele navale americane pentru o scurtă perioadă de timp, dar în cele din urmă urmează să fie gestionat de NATO.

Radarul SPY-1D (V) de la Aegis Ashore Poland utilizează patru antene fixe cu scanare electronică, are o acoperire de 360 ​​de grade și va lucra în mod continuu 365 de zile pe an pentru a oferi informații în sprijinul apărării de rază lungă împotriva rachetelor balistice.

Toate facilitățile Aegis Ashore folosesc același sistem defensiv ca cel utilizat pe navele Aegis ale marinei SUA, adaptat prin modificări software pentru a asigura detectarea, urmărirea, angajarea și distrugerea din poziție fixă a rachetelor balistice. Sistemul Aegis Ashore folosește interceptori Standard Missile-3 (SM-3), fără focos exploziv, care distrug ținta prin forța impactului.

Pentru construirea complexului de apărare antirachetă din Redzikowo, au fost alocate aproximativ 182 milioane de dolari.

Odată finalizată, facilitatea Aegis Ashore Poland va fi a doua capabilitate de apărare antirachetă de țărm din Europa, după cea din România, de la Deveselu, și va marca finalizarea Programului de abordare adaptivă pe etape europene (EPAA) al Statelor Unite.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel