Pentagonul avertizează că rușii au pus rachete aer-aer cu focoase nucleare pe avioane MiG-31 și Su-35. Cât de eficiente ar fi împotriva unor ținte aeriene

MiG-31K rusesc, lansând o rachetă hipersonică Kinzhal. Foto: Hobbyboss @eBay
MiG-31K rusesc, lansând o rachetă hipersonică Kinzhal. Foto: Hobbyboss @eBay

Rusia își crește arsenalul, adăugând la inventarul de arme rachete aer-aer cu focoase nucleare, relatează Agenția de Informații pentru Apărare (DIA) a Pentagonului.

Forțele Aerospațiale Ruse au început să introducă în serviciu prima clasă de rachete aer-aer cu focoase nucleare, potrivit unui raport al Agenției de Informații a Forțelor Armate ale SUA. 

În raportul său publicat pe 21 mai, DIA a declarat că Rusia și-a adăugat rachete antiaeriene nucleare la inventarul său, ca parte a unei extinderi mai ample a forțelor sale nucleare.

„Rusia își extinde forțele nucleare prin adăugarea de noi capabilități, inclusiv rachete nucleare aer-aer și sisteme nucleare inovatoare”, se arată în raport, adăugând: „Rusia își extinde postura nucleară în Belarus prin stabilirea de capabilități aeriene cu capacitate de rachete și nucleară, renovarea unui sit de depozitare a armelor nucleare și instruirea echipajelor belaruse pentru a manipula arme nucleare tactice”.

 

Arme nucleare împotriva unor ținte aeriene. E fezabil?

 R-37M de pe un Su-35S / Ministerul Apărării din Rusia, captură video

Rachetele aer-aer cu focos nuclear au fost dezvoltate în perioada Războiului Rece, fiind inițial destinate utilizării împotriva formațiunilor de bombardiere inamice.

Deși nu este menționat în raport, rachetele nucleare antiaeriene (AAM) sunt foarte probabil o versiune a R-37M, racheta care a intrat în serviciul Forțelor Aerospațiale Ruse (VKS) în 2014, având un focos convențional.

R-37M este o rachetă antiaeriană hipersonică cu rază ultra-lungă de acțiune, o variantă modernizată a rachetei cu rază lungă de acțiune K-37 (Izdeliye 610), care poate fi integrată pe versiunea modernizată a interceptorului MiG-31 sau chiar pe avioane multirol Su-35S și Su-30SM, notează TWZ.

Conform acestui raport, „Rusia își extinde forțele nucleare prin adăugarea de noi capabilități, inclusiv rachete nucleare aer-aer și sisteme nucleare inovatoare. Rusia deține probabil un stoc nuclear de aproximativ 1.550 de focoase strategice desfășurate și până la 2.000 de focoase nestrategice.”

R-37M poartă un focos nuclear foarte mare, de 60 de kilograme, de aproximativ trei ori mai mare decât cele integrate de obicei în rachetele aer-aer, ceea ce oferă o capacitate mai mare de a integra un focos nuclear miniaturizat.

Dacă este lansată de la altitudini mari și la viteze mari de către interceptoarele MiG-31BM , racheta  R-37M,poate ataca ținte aflate la o distanță de până la 400 de kilometri.

Fiecare interceptor MiG-31BM sau avion de vânătoare Su-35/Su-30 poate transporta patru rachete. Teoretic, integrarea focoaselor nucleare pe R-37M ar permite unui singur avion de vânătoare sau interceptor rusesc să neutralizeze escadrile întregi de ținte inamice, salve întregi de rachete de croazieră sau roiuri mari de drone.

Militarywatchmagazine speculează că astfel de rachete ar putea fi folosite pentru a anula avantajul net al F-35, dar o astfel de ipoteză este mai mult decât improbabilă. Aeronavele americane de generația a 5-a nu prea zboară în în formație strânsă, ci  mai degrabă ”în rețea”, la zeci de kilometri depăratare unele de celălate, deci eficiența unei arme nucleare asupra unor elemente din escadrila de F-35 ar fi limitată.

R-37M a fost testat extensiv în luptă în Ucraina și a fost evaluat foarte pozitiv atât în ​​evaluările rusești, cât și în cele occidentale. Racheta este desfășurată în principal de interceptoarele MiG-31BM.

Analiștii publicației mai notează că apariția rachetei R-37M, precum și a diverselor rachete aer-aer cu rază foarte lungă de acțiune fabricate în China, a determinat Statele Unite să dezvolte și ele arme noi din această clasă, în special AIM-260 și o versiune lansată din aer a rachetei Standard Missile-6 (SM-6), denumită AIM-174B.

În timpul Războiului Rece, Forțele Aeriene ale SUA aveau și ele racheta aer-aer GAR-11, redenumită ulterior AIM-26A, care transporta un focos W54 cu o putere de 0,5 kilotone.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel