Pe lângă AbramsX, U.S. Army va avea un al doilea tanc de nouă generaţie. Griffin II intră de lună viitoare în producţia de serie

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Statele Unite au anunţat în luna iunie a acestui an că oferta companiei General Dynamics Land Systems (GDLS) a fost desemnată câştigătoare pentru derularea programului Mobile Protected Firepower (MPF) care urmăreşte dezvoltarea şi producţia unui tanc uşor pentru armata americană. În urmă cu câteva zile, reprezentanţii companiei General Dynamics Land Systems, dar si oficiali ai armatei SUA au anunţat că tancul uşor Griffin II intră începând cu luna noiembrie în producţia de serie. Astfel, U.S. Army, urmează să primească în următorii ani, de la General Dynamics Land Systems, două tancuri: unul greu, recent prezentat publicului - AbramsX şi unul uşor -  cunoscut acum ca Griffin II.

Compania americană General Dynamics Land Systems a primit în luna iunie un contract de 1,14 miliarde de dolari pentru dezvoltarea de noi tancuri ușoare pentru armata SUA. Ca parte a acestui contract, compania va începe să producă primele 96 de tancuri uşoare Griffin II, aşa cum prevede programul Mobile Protected Firepower (MPF).

Potrivit publicaţiei Defense News, producţia iniţială a primelor tancuri uşoare - ca parte a programului Mobile Protected Firepower (MPF) - ar urma să înceapă în această toamnă. Primul tac uşor va fi livrat către U.S. Army până la sfârșitul anului fiscal 2023, a declarat pentru Defense News, generalul american Glenn Dean.

GDLS va livra inițial 26 de tancuri, dar contractul permite armatei să cumpere încă 70 de tancuri pe parcursul producției inițiale, pentru un total de 1,14 miliarde de dolari. Cel puțin opt dintre cele 12 prototipuri folosite în timpul testelor vor fi modernizate pentru a fi oferite armatei SUA.

Citeşte şi: Abrams X - viitorul tanc al Armatei SUA a fost prezentat oficial (Foto/Video)

Prima unitate de tancuri a U.S. Army ar urma să primească 42 de tancuri uşoare, până la sfârşitul anului 2025. U.S. Army plănuiește ca producţia de tancuri uşoare să se desfăşoare la capacitate maximă începând cu anul 2025.

De asemenea, U.S. Army intenţionează să aloce 6 miliarde de dolari programului Mobile Protected Firepower (MPF), pentru prima etapă de achiziţie care curpinde şi costurile deja suportate cu etapa de cercetare, dezvoltare și testare. Costul total al întregului program militar, incluzând toată producţie şi pregătirea personalului militar, este estimat la 17 miliarde de dolari.

U.S. Army şi-a setat ca obiectiv să cumpere 504 tancuri uşoare - se preconizează că acestea vor rămâne în inventar său timp de cel puțin 30 de ani. Cea mai mare parte a achizițiilor ar trebui să fie finalizată până în 2035, a mai spus generalul Glenn Dean.

Griffin II este soluţia pe care compania General Dynamics a propus-o pentru programul Mobile Protected Firepower şi cea care a fost declarată câştigătoare în fața tancului ușor M8 Buford - dezvoltat de  BAE Systems.

General Dynamics a introdus conceptul de tanc ușor Griffin II la expoziţia de armament AUSA 2018. La momentul respectiv a fost prezentată o versiune a lui Griffin III cu un tun 50 mm. Mai târziu, General Dynamics a prezentat o altă versiune a lui Griffin, cea cu tunul de 105 mm (Griffin II). Pe această versiune se poate instala chiar şi un tun de 120 mm, iar masa totală a tancului ajunge la aproximativ 38 de tone.

Una dintre caracteristicile cheie care au ajutat GDLS să câștige contractul de 1,14 miliarde de dolari este șasiul ușor construit pe platforma vehicului blindat  ASCOD, care pentru piața americană a fost dezvoltată sub numele de Griffin. Chiar în timpul testelor s-a acordat atenție acestui fapt, constatându-se că tancul dezvoltat de GDLS este mult mai ușor, mai rapid și mai mobil decât cel propus de BAE Systems, care este M8 Buford.

Noul tanc ușor al armatei americane va fi echipat cu un tun XM35 de 105 mm. Griffin II va dispune de o turela GDLS de ultimă generație, precum și cea mai recentă versiune a sistemului de control al focului [FCS], dezvoltat tot de GDLS și integrat deja pe versiunile Abrams SEPv3 și SEPv4.

Greutatea tancului ușor Griffin II va fi de aproximativ 38 de tone și poate fi operat de un echipaj format din patru oameni. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel