Armata SUA a ales tancul Griffin II. Propunerea GDLS a fost declarata câştigătoarea programului militar Mobile Protected Firepower (MPF)

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Statele Unite au anunţat oferta câştigătoare pentru derularea programului Mobile Protected Firepower (MPF) care urmăreşte dezvoltarea şi producţia unui tanc uşor pentru armata americană. Compania General Dynamics Land Systems a primit un contract de 1,14 miliarde de dolari pentru dezvoltarea de noi tancuri ușoare pentru armata SUA. Ca parte a acestui contract, compania va începe să producă primele 96 de tancuri uşoare Griffin II, aşa cum prevede programul Mobile Protected Firepower (MPF).

În cadrul programului Mobile Protected Firepower, companiile BAE Systems și General Dynamics Land Systems (GDLS) s-au angajat faţă de Armta SUA, prin contract, să livreze 12 prototipuri pe care soldații americani le-au testat începând de anul trecut.

Ieri, Armata SUA a anunțat că General Dynamics Land Systems a câștigat competiția pentru programul Mobile Protected Firepower și i s-a atribuit un contract în valoare de până la 1,14 miliarde USD.

Informația a fost confirmată de mai multe agenții de presă din Statele Unite, iar decizia cu privire la compania care va produce viitorul tanc ușor al armatei americane a fost luată încă de săptămâna trecută.

Prin acest program militar, Armată SUA urmăreşte înzestrarea cu un nou tip de tanc, de această dată, unul uşor care să vină în sprijinul infanteriei, crescând nivelul de mobilitate. Programul Mobile Protected Firepower a fost prezentat în 2018 şi era de așteptat să fie finalizat în 2019. 

Programul Mobile Protected Firepower (MPF) nu trebuie confundat cu programul Next-Generation Combat Vehicle (NGCV) – gândit pentru a înlocui în cele din urmă tancul Abrams și familia de vehicule blindate Bradley. 

În prezent, armata americană nu dispune de un vehicul de luptă care să fie mult mai mobil şi mai protejat (sisteme de protecție) decât tancul Abrams A1M2, dar care să ofere aproape aceleași caracteristici ca acesta. 

Armata SUA a anunţat pe 4 ianuarie 2021 că va începe etapa de testare şi evaluare, în cadrul programului MPF, a două prototipuri de tancuri ușoare, primul dezvoltat de General Dynamics, iar cel de-al doilea de BAE Systems.

 

BAE Systems VS. General Dynamics

 


BAE Systems și General Dynamics Land Systems (GDLS) sunt cele două companii care au fost selectate în decembrie 2018 pentru a construi fiecare 12 prototipuri ale viitorului tanc uşor al Armatei SUA.

Griffin II este soluţia pe care compania General Dynamics a propus-o pentru programul Mobile Protected Firepower şi cea care a fost declarată câştigătoare în fața tancului ușor M8 Buford - dezvoltat de  BAE Systems.

General Dynamics a introdus conceptul de tanc ușor Griffin II la expoziţia de armament AUSA 2018. La momentul respectiv a fost prezentată o versiune a lui Griffin III cu un tun 50 mm. Mai târziu, General Dynamics a prezentat o altă versiune a lui Griffin, cea cu tunul de 105 mm (Griffin II). Pe această versiune se poate instala chiar şi un tun de 120 mm, iar masa totală a tancului ajunge la aproximativ 38 de tone.

Una dintre caracteristicile cheie care au ajutat GDLS să câștige contractul de 1,14 miliarde de dolari este șasiul ușor construit pe platforma vehicului blindat  ASCOD, care pentru piața americană a fost dezvoltată sub numele de Griffin. Chiar în timpul testelor s-a acordat atenție acestui fapt, constatându-se că tancul dezvoltat de GDLS este mult mai ușor, mai rapid și mai mobil decât cel propus de BAE Systems, care este M8 Buford.

Noul tanc ușor al armatei americane va fi echipat cu un tun XM35 de 105 mm. Griffin II va dispune de o turela GDLS de ultimă generație, precum și cea mai recentă versiune a sistemului de control al focului [FCS], dezvoltat tot de GDLS și integrat deja pe versiunile Abrams SEPv3 și SEPv4 - aflată în curs de dezvoltare.

Greutatea tancului ușor Griffin II va fi de aproximativ 38 de tone și poate fi operat de un echipaj format din patru oameni. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel