Patru țări europene sprijină statele din Sahel în lupta împotriva jihadiștilor

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Militar francez în timpul unei operațiuni în Sahel. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Paris
Militar francez în timpul unei operațiuni în Sahel. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Paris

Patru state europene - Spania, Franţa, Italia şi Germania - şi-au reafirmat vineri voinţa de a continua cooperarea, mai ales în domeniul securităţii, cu ţările din Sahel, transmite AFP, citând un comunicat comun publicat la Madrid.

'Vom continua iniţiativele existente pentru a sprijini armatele din regiune, precum şi jandarmeria şi forţele de securitate internă în operaţiunile lor, în formare, instruire şi întărirea capacităţilor lor, în special în legătură cu respectarea procedurilor judiciare şi a drepturilor omului', declară cele patru guverne în comunicat, emis cu puţin timp după sosirea în Spania a trupurilor celor trei europeni asasinaţi în această săptămână în Burkina Faso.

'În faţa ameninţărilor persistente la adresa securităţii şi a provocărilor socio-economice complexe din regiunea Sahel, care cer răspunsuri urgente, ne reiterăm angajamentul să ne întărim sprijinul în cadrul unei abordări transversale care uneşte securitate, guvernanţă, stabilizare şi dezvoltare', adaugă textul.

Doi jurnalişti spanioli şi un irlandez, preşedintele unui ONG de protecţie a faunei sălbatice, au fost ucişi la începutul săptămânii după o ambuscadă asupra unei patrule anti-braconaj în estul statului Burkina Faso.

Europenii, care realizau un documentar despre braconaj, se adaugă unei lungi liste de occidentali (jurnalişti sau colaboratori) victime în ultimii ani ale atacurilor atribuite în general unor grupări jihadiste.

Şefa diplomaţiei spaniole, Arancha Gonzalez Laya, a informat joi despre un comunicat în care o grupare jihadistă revendica atentatul, însă ministrul a cerut guvernului din Burkina Faso o anchetă pentru ca 'toate faptele să fie clarificate'.

Ţara vest-africană este confruntată din 2015 cu atacuri jihadiste, care afectează de asemenea Mali şi Niger.

Țările care formează grupul G5 Sahel sunt Mali, Burkina Faso, Niger, Mauritania şi Ciad. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel