Până la Su-57, Rusia răspunde aliaților NATO în zona Mării Negre cu avioane Su-35 de generația 4 ++

Ionel Copcea |
Data publicării:

Regiunea Militară Sud din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse va fi întărită cu avioane de vânătoare Su-35. Este planificat ca primele aparate de acest tip să fie introduse în înzestrarea unui regiment de aviație din Regiunea Rostov. Avioanele de vânătoare Su-35 vor rămâne cele mai avansate aeronave din Federația Rusă, până la apariția în masă a avioanelor Su-57 din generația a cincea.

Su-35 va putea acoperi coasta Mării Negre, Crimeea și Caucazul de Nord. Experții militari ruși apreciază că plasarea lor în zonă are ca obiectiv determinarea reducerii activității NATO în Regiunea Mării Negre.

 

Regimentul sudic

 

După cum a declarat pentru Izvestia o sursă din mediul militar, cu noile avioane de vânătoare Su-35S va fi dotată o escadrilă aparținând Regimentului 31 Aviație de Vânătoare din Millerovo (Regiunea Rostov). Pregătirea piloților pentru avioanele de acest tip a început deja. Anterior, în Regiunea Militară Sud nu au existat avioane de vânătoare Su-35S. În prezent, în înzestrarea regimentului se află avioane de vânătoare Su-30SM.  

În luna decembrie 2020, militarii ruși au primit un lot format din trei avioane de vânătoare Su-35S. Unul dintre acestea a rămas în Extremul Orient, iar alte două au zburat la Lipetsk, la Centrul 4 întrebuințare în luptă și recalificarea personalului navigant.

Cu cele trei aparate a fost încheiată realizarea unui contract semnat în anul 2015 pentru 50 de aeronave din producția de serie. La forumul Armata-2020, Ministerul rus al Apărării și corporația Irkut au realizat o nouă înțelegere privind livrarea suplimentară de avioane de vânătoare de tip Su-35S. Reprezentanții armatei nu au precizat numărul de aeronave și nici alte detalii legate de contract. Însă, ministrul apărării, Serghei Șoigu, a declarat că noua comandă are o valoare de aproximativ 930 de milioane USD (70 de miliarde de ruble).

Potrivit expertului militar Viktor Murakhovsky, desfășurarea avioanelor de vânătoare avansate în Regiunea Militară Sud reprezintă o continuare a măsurilor necesare pentru consolidarea grupării intercategorii care se formează acolo.

„O astfel de grupare face posibilă impunerea prin mijloace non-strategice și non-nucleare a unei restrângeri a activităților statelor NATO din regiune”, a declarat Viktor Murakhovsky pentru Izvestia.

„Nu este un secret faptul că Alianța Nord-Atlantică implică în activitățile sale în direcțiile strategice sud-vest și sud nu numai țările blocului, ci și o cooperare activă a acestora cu Ucraina și Georgia. De fapt, în fiecare zi, avioanele de cercetare și vehiculele aeriene fără pilot ale țărilor din alianță sunt situate în apropierea frontierelor noastre aeriene peste Marea Neagră, lângă Crimeea sau coasta caucaziană”, a spus expertul.

„Rusia nu poate asista indiferentă la astfel de activități și trebuie să-și mărească forțele pentru a respinge posibilele provocări și cu atât mai mult agresiunea NATO. Aceste măsuri vizează întărirea forțele noastre aeriene din Regiunea Militară Sud, precum și gruparea de arme combinate. Adversarii au luat și ei o serie de măsuri împotriva forțelor noastre din Crimeea și din alte zone operaționale”, a precizat Viktor Murakhovsky.

„Avem deja avioane de vânătoare de tip Su-57, însă producerea lor în masă tocmai a început, în timp ce Su-35 înarmează regimente întregi”, a declarat pentru Izvestia fostul comandant al Armatei 4 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană, general locotenent Valery Gorbenko.

„Capacitățile unității militare care va primi avioanele de vânătoare Su-35 vor crește în ceea ce privește raza de acțiune și armamentele. Acestea sunt considerate avioane de generație 4++, deci pot rezista la aproape toate tipurile de avioane NATO”, a spus Gorbenko.

 

“Luptător consacrat” - Rușii spun că Su-35 a trecut botezul focului 

 

Oficialii ruși consideră că aeronava Su-35S a trecut botezul focului în conflictul din Siria. Acesta nu au făcut parte din grupul aerian inițial, care a ajuns în Republica Arabă Siriană (SAR) în luna septembrie 2015. Dar, a fost trimisă acolo la începutul anului 2016, după agravarea relațiilor cu Turcia, din cauza doborârii unui bombardier rusesc Su-24.

Rușii susțin că au testat avionul nu doar ca luptător aerian. Su-35 fiind implicat și în atacuri asupra țintelor terestre, ci și într-o “mare varietate” de acțiuni, cu arme convenționale și de precizie. Printre acestea au fost enumerate bombele pasive KAB-500Kr, rachetele dirijate Kh-29TD și rachetele antinavă Kh-35U modificate pentru lovituri împotriva țintelor terestre. “La unele ieșiri, sarcina de luptă a atins capacitatea maximă de 8 tone”, au declarat piloți ruși..

Misiunea de bază a avioanelor Su-35 a fost reprezentată de însoțirea bombardierelor ruse peste SAR, inclusiv a aeronavelor Tu-22M3 și Tu-95MS.

Până în prezent, patru regimente de aviație au fost re-echipate complet sau parțial cu avioane de vânătoare Su-35S. Primele care au primit astfel de aeronave au fost unitățile situate în Extremul Orient, nu departe de fabrica din Komsomolsk-pe-Amur. Apoi au început să fie echipate trupele Regiunii Militare Vest, care se învecinează direct cu teritoriul statelor membre NATO. Unitățile din Regiunile Tver și Karelia au fost dotate cu avioane de acest tip.

 

Su-35, avion de generația 4 ++

 

Avionul de vânătoare cu un singur loc Su-35 este un descendent îndepărtat al cunoscutului Su-27. Acesta este considerat un model de tranziție de la generația a patra de avioane de vânătoare către generația a cincea, fiind catalogat drept 4++. În pofida similitudinilor exterioare, este dificil de găsit componente din predecersorul său. Totul a fost înlocuit - de la motoare până la radar. Aeronava s-a transformat într-un vehicul multifuncțional capabil nu numai să atace ținte aeriene, ci și să ofere atacuri puternice la sol, cu ​​ arme convenționale și de mare precizie.

Avionul de acest tip se distinge față de celelalte modele rusești prin radarul N035 „Irbis”. Datorită acestuia, avionul poate detecta și urmări o altă aeronavă la o distanță de 400 de kilometri, iar o rachetă de croazieră la aproape 100 de kilometri. O performanță mai bună atinge doar radarul avionului Su-57, un reprezentant al generației a cincea.

Sistemul de control și motoarele îi permit avionului de vânătoare să realizeze figuri de pilotaj complexe.

Primul avion Su-35S experimental a decolat în 2008. În anul următor, chiar înainte de finalizarea testelor de stat, Ministerul Apărării a încheiat un contract cu corporația Irkut pentru achiziționarea a 48 de avioane de vânătoare pentru Forțele Aeriene ale Federației Ruse. Al doilea contract, pentru un lot de 50 de avioane a fost semnat în 2015.

S-a încercat echiparea simultană a Forțelor Aerocosmice ruse cu avioane noi, precum și îndeplinirea unor contracte de export pentru acestea. Astfel, China a achiziționat 24 de avioane de vânătoare de tip Su-35.

Întrebuințarea în luptă în SAR a acestor aeronave a atras atenția și altor clienți străini. Egiptul a achiziționat în 2020 un lot de 30 de avioane Su-35, în valoare de aproximativ două miliarde de USD, iar Algeria și Indonezia sunt în curs de implementare a unor contracte similare.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel