OSCE a reperat arme grele și cutii cu muniție de producţie rusească în teritoriile separatiste din Ucraina

DefenseRomania Team / 14 aug 2018 / 18:18
OSCE
OSCE

Misiunea de observare a OSCE în estul Ucrainei a transmis marţi pentru prima dată că a reperat echipamente militare moderne de concepţie rusă în teritoriile aflate sub controlul unor separatişti, unde Moscova a negat mereu că i-ar susţine pe rebeli

Este una din extrem de puţinele confirmări din surse independente că armamente moderne de concepţie rusă sunt folosite în conflictul dintre separatişti şi armata ucraineană, care a făcut peste 10.000 de morţi de la declanşarea sa în 2014, potrivit AFP.

Misiunea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a precizat pentru AFP că a "reperat patru sisteme de război electronic distincte (...) în teritoriile care nu sunt controlate de guvernul" ucrainean.

Într-un raport publicat sâmbătă, OSCE a transmis că a reperat, datorită unei drone (SMV mini-UAV), sistemele ruse Leer-3, Krasukha-2, Bylina şi Repellent-1 în apropiere de satul Ciornuhîne, 64 de kilometri la sud-vest de Lugansk, bastion al rebelilor.

"La aproximativ 1 km nord-vest, la un alt compus, același SMV mini-UAV a reperat un vehicul de recunoaștere a artileriei (PRP-4 Nard) și 775 cutii de muniție (unele dintre acestea fiind evaluate ca noi), precum și 118 cutii de MLRS BM-21", se spune în raport, potrivit UNIAN.

Raportul complet al OSCE poate fi citit aici

Organizaţia nu a indicat explicit ţara de la care ar putea proveni aceste armamente.

Aceste sisteme militare moderne, folosite pentru a bruia comunicaţiile mobile sau rachetele ghidate prin radar, sunt fabricate în Rusia doar de câţiva ani.

Conform media ruse, unul dintre ele, Repellent-1, este folosit în special pentru a bruia şi elimina dronele.

Deşi OSCE refuză să speculeze asupra sursei exacte a interferenţelor, organizaţia a confirmat zeci de cazuri de bruiaj asupra propriilor sale drone, pe care le foloseşte pentru a monitoriza conflictul, inclusiv în teritoriilor separatiste.

Acorduri de pace semnate în 2015 la Minsk şi instaurarea de multiple armistiţii au permis reducerea considerabilă a confruntărilor, însă violenţe au loc cu regularitate în estul Ucrainei.

OSCE dispune de o echipă de 600 de membri pentru misiunea sa de observaţie în Ucraina şi creează rapoarte zilnice.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy