OSCE a reperat arme grele și cutii cu muniție de producţie rusească în teritoriile separatiste din Ucraina

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
OSCE
OSCE

Misiunea de observare a OSCE în estul Ucrainei a transmis marţi pentru prima dată că a reperat echipamente militare moderne de concepţie rusă în teritoriile aflate sub controlul unor separatişti, unde Moscova a negat mereu că i-ar susţine pe rebeli

Este una din extrem de puţinele confirmări din surse independente că armamente moderne de concepţie rusă sunt folosite în conflictul dintre separatişti şi armata ucraineană, care a făcut peste 10.000 de morţi de la declanşarea sa în 2014, potrivit AFP.

Misiunea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a precizat pentru AFP că a "reperat patru sisteme de război electronic distincte (...) în teritoriile care nu sunt controlate de guvernul" ucrainean.

Într-un raport publicat sâmbătă, OSCE a transmis că a reperat, datorită unei drone (SMV mini-UAV), sistemele ruse Leer-3, Krasukha-2, Bylina şi Repellent-1 în apropiere de satul Ciornuhîne, 64 de kilometri la sud-vest de Lugansk, bastion al rebelilor.

"La aproximativ 1 km nord-vest, la un alt compus, același SMV mini-UAV a reperat un vehicul de recunoaștere a artileriei (PRP-4 Nard) și 775 cutii de muniție (unele dintre acestea fiind evaluate ca noi), precum și 118 cutii de MLRS BM-21", se spune în raport, potrivit UNIAN.

Raportul complet al OSCE poate fi citit aici

Organizaţia nu a indicat explicit ţara de la care ar putea proveni aceste armamente.

Aceste sisteme militare moderne, folosite pentru a bruia comunicaţiile mobile sau rachetele ghidate prin radar, sunt fabricate în Rusia doar de câţiva ani.

Conform media ruse, unul dintre ele, Repellent-1, este folosit în special pentru a bruia şi elimina dronele.

Deşi OSCE refuză să speculeze asupra sursei exacte a interferenţelor, organizaţia a confirmat zeci de cazuri de bruiaj asupra propriilor sale drone, pe care le foloseşte pentru a monitoriza conflictul, inclusiv în teritoriilor separatiste.

Acorduri de pace semnate în 2015 la Minsk şi instaurarea de multiple armistiţii au permis reducerea considerabilă a confruntărilor, însă violenţe au loc cu regularitate în estul Ucrainei.

OSCE dispune de o echipă de 600 de membri pentru misiunea sa de observaţie în Ucraina şi creează rapoarte zilnice.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel