MiG-29 pentru Ucraina. Polonia spune că transferul se face printr-o „procedură secretă”, dar nu va preda toate avioanele MiG-29

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane MiG-29 poloneze
Avioane MiG-29 poloneze

Polonia nu intenționează să ofere Ucrainei toate MiG-29, a declarat luni adjunctul Ministerului polonez al Afacerilor Externe, Pawel Jablonski la postul de radio RMF FM. ,,Această procedură se desfășoară în secret pentru a fi eficientă. Nu cred că le vom da pe toate. Cu siguranță nu într-un singur transport", a declarat diplomatul în timpul interviului. Anterior, președintele polonez Andrzej Duda a declarat că țara să vă trimite patru avioane MiG-29 în Ucraina, devenind primul aliat NATO care va livra avioane de luptă Kievului. 

 

Anterior, adjunctul șefului Ministerului britanic al Apărării, James Hippy, a declarat că Marea Britanie este pregătită să ajute Polonia să-și completeze forțele aeriene după ce Varșovia livrează la Kiev avioane MiG-29.

Totodată, el a precizat că până acum nu a sosit nicio cerere de la Varșovia. El a numit decizia autorităților poloneze de a trimite aeronave de luptă drept „un moment important”.

În prima jumătate a lunii martie, au apărut primele informaţii că Polonia şi Slovacia sunt pregătite să furnizeze către Forțele Aeriene Ucrainene avioane de luptă MiG-29. Acest lucru a fost anunțat de ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nagy.

Acesta a precizat că, la începutul lunii martie, a discutat cu ministrul polonez al apărării Mariusz Blaszczak. La reuniunea miniștrilor apărării din UE de la Stockholm, Blaszczak a declarat că Varșovia ar fi de acord cu un proces comun de transfer de avioane MiG-29 către Ucraina.

Într-un interviu acordat ulterior CNN, președintele polonez Andrzej Duda a confirmat, de asemenea, că este pregătit să acorde Ucrainei un astfel de sprijin. El a declarat că Varșovia este pregătită să își transfere avioanele de luptă MiG-29 în Ucraina ca parte a unei coaliții internaționale.

Iar la 16 martie, Andrzej Duda a declarat că în zilele următoare Ucraina va primi primele patru avioane de vânătoare MiG-29 din Polonia.

Cu toate acestea, Varșovia nu a anunțat oficial câte avioane intenționează să ofere Kievului. Și nici nu a spus când vor fi livrate. La 17 martie, guvernul slovac a aprobat transferul a 13 avioane de luptă MiG-29 către Ucraina.

La 23 martie, ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nagy, a declarat că primele patru avioane au ajuns deja în Ucraina. Avioanele de vânătoare sunt transferate ca parte a asistenței de securitate pe care Slovacia o acorda Ucrainei pentru a respinge agresiune militară rusa.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel