O navă rusă a încălcat apele teritoriale ale Danemarcei în timpul exerciţiul naval al NATO Baltops 2022

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

În ultimii ani, Danemarca a precizat că se confruntă cu încălcării dese ale spațiului său aerian de către avioanele militare rusești, în special în apropierea insulei Bornholm, dar recent, pe 17 iunie, Copenhaga a raportat două noi încălcări, de data aceasta ale apelor sale teritoriale.

Publicaţia franceză Opex 360 aminteşte că una dintre cele mai periculoase încălcări ale spațiului aerian danez a fost raportată în iunie 2021, când exercițiul anual BALTOPS al NATO era în plină desfășurare în Marea Baltică. Acolo, avioanele de vânătoare rusești Su-30 au zburat de două ori în spaţiul aerian din jurul insulei daneze Christianso, situată la aproximativ 18 km nord-est de Bornholm, în ciuda intervenției avioanelor F-16 ale Forțele Aeriene Regale Daneze.

Cel mai recent incident a fost pe 29 aprilie, tot în apropierea insulei Bornholm.  Atunci, Ministerul danez al Apărării a precizat că un avion rusesc de recunoaștere a intrat în spațiul aerian danez, iar două avioane F-16 ale Forțele Aeriene Regale Daneze au intervenit imediat.

Citeşte şi: Rusia și NATO desfășoară, simultan, manevre de amploare în Marea Baltică

Oricât de scurtă ar fi fost incursiunea avioanelor ruse în spațiul aerian danez , ambasadorul rus în Danemarca a fost convocat de către diplomația daneză. Și se poate aștepta să fie convocat din nou în curând, dacă nu cumva a fost deja convocat.

 

Rusia a ţinut să repete provocarea din iunie 2021 şi anul acesta, tot când exercițiul naval BALTOPS al NATO era în plină desfășurare

 

La 17 iunie, Copenhaga a raportat două noi încălcări, de data aceasta în apele sale teritoriale. Incidentul a avut loc în apropierea Insulei Christianso.

Astfel, potrivit Statului Major danez, o corvetă rusă, al cărei tip nu a fost precizat, a intrat în apele teritoriale daneze la ora 02:30 dimineața la nord de Insula Christianso. Apoi, câteva ore mai târziu, aceeași navă a traversat din nou apele teritoriale daneze, tot la nord de Insula Christianso, situată la 162 de mile marine de Kaliningrad, unde se află Flota rusă din Marea Baltică.

În urma unui apel al marinei daneze, nava rusă a părăsit imediat apele teritoriale daneze.

Încălcarea apelor teritoriale daneze a avut loc în timpul derulării exercițiul militar BALTOPS 22, iar forțele rusești au lansat, de asemenea, manevre militare în aceeași zonă.

La ora actuală în Marea Baltică se desfăşoară, în perioada 05-17 iunie, sub comandament american, exerciţiul naval al NATO 'Baltops 2022', la care participă 45 de nave aparţinând unor state membre ale Alianţei Nord-Atlantice.

Activitatea militară rusă în regiunea Mării Baltice s-a intensificat considerabil. La începutul lunii mai, armata rusă a efectuat un exerciţiu major în exclava Kaliningrad, situată între Polonia şi Lituania.

Ministrul danez al Apărării, Morten Bodskov, este de părere că acest incident nu a avut loc în urma unor erori, ci este o provocare. 

Cu toate acestea, el a considerat că astfel de acțiuni nu au constituit o "amenințare directă la adresa Danemarcei

"Încă o dată, Rusia ignoră regulile internaționale prin nerespectarea frontierelor. Ambasadorului rus i s-a spus clar că acest tip de acțiune este total inacceptabil", a reacționat Jeppe Kofod, ministrul danez al Afacerilor Externe, cu privire la incidentul din 17 iunie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel