Adie vânt de Război Rece: Rusia și NATO desfășoară, simultan, manevre de amploare în Marea Baltică

Ionel Copcea |
Data publicării:
Sursă foto: NATO
Sursă foto: NATO

Serviciul de presă al Flotei ruse din Marea Baltică (FRMB) a anunțat, pe 09.06.2022, începerea unui exercițiu operativ cu gruparea de trupe a flotei, la care participă aproximativ 60 de nave de suprafață, peste 40 de avioane și elicoptere, precum și până la 2.000 de unități de armamente, tehnică militară și specială.

În conformitate cu Planul de pregătire pentru luptă al trupelor FRMB pe anul 2022, în Marea Baltică și în poligoane de pregătire pentru luptă din Regiunea Kaliningrad, a început executarea unui exercițiu operativ cu gruparea de trupe a flotei, sub conducerea comandantului FRMB, viceamiral Viktor Liina.

În cadrul exercițiului, grupările navale tactice au ieșit din locurile de dislocare permanentă și au fost desfășurate în raioanele indicate din Marea Baltică, pentru îndeplinirea misiunilor de luptă privind apărarea căilor de comunicații maritime și a punctelor de bazare ale flotei.

“Scopurile exercițiului, la care participă aproximativ 60 de nave de suprafață, peste 40 de avioane și elicoptere, precum și până la 2.000 de unități de armamente, tehnică militară și specială, constau în creșterea nivelului de pregătire al organelor de conducere militară ale FRMB, perfecționarea cooperării intercategorii, îmbunătățirea pregătirii pe mare și în teren a echipajelor navelor și personalului din structurile Trupelor de Apărare de Coastă, precum și în dobândirea de experiență pentru comandanți și statele majore în ceea ce privește conducerea trupelor”, se arată într-un comunicat de presă, preluat de agenția Tass.

Exercițiul operativ cu gruparea de trupe a FRMB va dura până pe 19 iunie.

Înaintea începerii acestuia, a fost executat un complex de exerciții speciale pe categorii de asigurare și, de asemenea, au fost desfășurate activități de trecere a trupelor la un nivel superior de pregătire pentru luptă.

Exercițiul planificat al FRMB se desfășoară pe fondul manevrelor executate de statele membre NATO în regiune. După cum se știe, în perioada 05-16 iunie, în centrul și sudul Mării Baltice, precum și în poligoane de coastă din Germania, Suedia, Polonia și statele baltice, se desfășoară exercițiul Baltops-2022 (Baltic Oeprations). La acesta participă 44 de nave și aproximativ 100 de avioane din 14 state membre NATO.

 

NATO și Rusia își încordează mușchii în Marea Baltică

 

Comentariul autorului: Amploarea exercițiului executat de FRMB arată nivelul ridicat de încordare la care s-a ajuns în Regiunea Mării Baltice între Rusia și statele membre NATO.

Trebuie precizat faptul că, ținând cont de specificul Regiunii Kaliningrad, care este izolată de restul teritoriului rus și în care este desfășurată cea mai mare parte a grupării de trupe a FRMB, Rusia dispune în zonă de unități militare puternice, inclusiv de Forțe Terestre.

Toate aceste structuri se pregătesc să ofere un răspuns adecvat țărilor membre NATO, care organizează în zonă cea de-a 51-a ediție a manevrelor anuale Baltops-2022.

Este de așteptat ca, în zilele următoare, deasupra Mării Baltice să apără și bombardierele strategice ale părților, pentru o demonstrație de forță în regiune.  

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel