O imagine așteptată: Tancuri Abrams de 70 de tone pe șoselele României. Viitoarele autostrăzi vor trebui să țină cont și de achizițiile militare

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Un tanc american Abrams, în timpul unor teste de trecere a unui pod improvizat. Foto: U.S. Army
Un tanc american Abrams, în timpul unor teste de trecere a unui pod improvizat. Foto: U.S. Army

România va achiziționa cel puțin un batalion de tancuri americane Abrams. Marea provocarea nu va fi însă consumul acestor tancuri, ci infrastructura din țara noastră, capitol la care suntem pe ultimele locuri în Europa.

România are probleme mari în ceea ce privește infrastructura, iar acest lucru nu e niciun secret. În contextul lipsei de autostrăzi care să lege România de la un cap la celălalt, a podurilor peste Dunăre și a rețelei feroviare aflate la nivelul de acum 100 de ani, una din provocările cu care ne vom confrunta în ceea ce privește achiziția de tancuri moderne americane Abrams, cu o greutate impresionantă de 80 de tone, va fi infrastructura.

Amintim că încă din luna martie publicația noastră a scris că intenția României e să achiziționeze 200 de tancuri nu doar 54 cât au fost anunțate oficial la vremea respectivă.

 

Infrastructura, o mare provocare: Tancuri Abrams de 70 de tone pe șoselele României

 

2. Tancuri am... (abrams-pod-sua_02411700.jpeg)

Tancuri americane M1A2 Abrams, tranversând un pod improvizat de Armata SUA. Foto: Departamentul Apărării

Generalul (r.) Marius Crăciun, fost comandant al Forţelor pentru Operaţiuni Speciale (FOS), în cadrul unei ediții anterioare a podcastului Obiectiv EuroAtlantic de la DefenseRomania, a făcut referiri la provocările privind infrastructura pentru România, ca viitor utilizator de tancuri americane Abrams. 

Fostul comandant al forțelor speciale a amintit de dificultățile cu care s-a confruntat NATO în timpul exercițiilor militare anterioare care vizau transferul rapid de tehnică grea din Vest în poligoanele din România. El și-a arătat însă convingerea că viitoarele proiecte de construcție ale României au în vedere și componenta militară. În special mult visatele autostrăzi care ar trebui să lege România de la un capăt la celălalt. 

„Tancurile Abrams au consum mare pentru că sunt dotate cu un motor extrem de puternic care asigură nevoile pe câmpul de luptă modern. În ceea ce privește infrastructura noi când am gândit infrastructura din România în urmă cu 50-70 de ani nu aveam asemenea tancuri și uitați-vă că și NATO în ultimele exerciții anuale a întâmpinat probleme în dislocarea forțelor pe roți, inclusiv cu trenul, din Vest în poligoanele pe care le avem în România. Din ce cauză? Din cauza lipsei de infrastructură.

Însă toate proiectele viitoare, autostrăzi la care visăm care trec munții, vor ușura mult aceste manevre. Sunt convins că tot ce se construiește acum se construiește pentru a asigura deplasarea inclusiv a tehnicii grele și inclusiv a tancurilor de peste 60 de tone precum sunt tancurile Abrams”, a precizat generalul (r.) Marius Crăciun.

Abrams, în versiunea M1 e dotat cu un motor Honeywell de 1.500 CP și poate atinge o viteză de 68 km pe oră. Tancul are o greutate de 70 de tone și o lungime de 9.7 m. Autonomia Abrams e mare în comparație cu alte tancuri, fiind de 420 kilometri, dar consumul e pe măsură. Puterea de foc principală e tot un tun de 120 mm cu 40 de proiectile 2x7,62 mm + 1x12,7 mm.

 

România a decis achiziționarea a 54 de Abrams, dar nu se oprește la un batalion. Planul de viitor vizează 300 de tancuri

 

3. Tanc ameri... (abrams-tanc_76726600.jpg)

Tanc american Abrams. Foto: US Army

Recent, DefenseRomania a scris în premieră că generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente, a vorbit despre un plan de viitor privind achiziția a 300 de tancuri.

Înaltul oficial al Ministerului Apărării (MApN) a precizat că se dorește achiziția a aproximativ 300 de tancuri și derivate, dar perioada de achiziție va fi stabilită de Forțele Terestre.

„Dorim să achiziționăm tancuri noi, în jur de 300 de tancuri principale de luptă, dar perioada de achiziție va trebui stabilită de către beneficiar”, a precizat generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente.

De precizat că cele 54 de tancuri Abrams pe care le achiziționa în primă fază sunt modernizate și sunt în varianta M1A2. Vor fi achiziționate și 12 derivate, pe şasiu de tanc.

Faptul că din cele 300 de tancuri planificate primele 54 vor fi Abrams nu înseamnă neapărat că și următoarele vor fi tot tancuri americane.

CITEȘTE ȘI: România caută pontoane pentru tancuri Abrams, dar s-ar putea lovi de o provocare neașteptată: Un râu lat de 150 de metri înghite jumătate din producția de M3

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel