O companie de apărare, anchetată de autorităţile elveţiene pentru vânzare neautorizată de tancuri Leopard. Blindatele urmau să ajungă în Ucraina

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Tancuri Leopard 1 utilizate în timpul instruirii militarilor ucraineni. Iunie 2023, Germania. Sursa foto: Ukrainian Military Center.
Tancuri Leopard 1 utilizate în timpul instruirii militarilor ucraineni. Iunie 2023, Germania. Sursa foto: Ukrainian Military Center.

Elveția lansează o investigație împotriva companiei RUAG, care intenționa să vândă tancuri Leopard 1 Ucrainei prin intermediul Germaniei. Site-ul guvernului elvețian relatează că va fi efectuată o investigație detaliată privind circumstanțele în care a fost semnat contractul cu firma germană Rheinmetall.

Aceste tancuri ar fi trebuit să devină proprietatea producătorului german de armament Rheinmetall. Se intenţiona ca aceste tancuri să fie reparate și trimise în Ucraina.

Guvernul de la Berna a blocat vânzarea, deoarece se presupune că ar fi "încălcat statutul de țară neutră al Elveției".

DefenseRomania a scris în luna iunie, citând surse mass-media occidentale, ca RUAG, o companie elvețiană de apărare cu sediul la Berna, vrea să vândă 96 de tancuri germane Leopard 1 către Ucraina. Mai întâi tancurile vor ajunge în Germania pentru reparaţii, apoi în Ucraina. În ciuda nenumăratelor piedici puse de oficialii de la Berna, compania RUAG a depus acum o cerere oficială de export pentru mai multe tancuri Leopard 1. 

 

RUAG a cumpărat tancuri de luptă Leopard 1 de la armata italiană pentru a le revinde

 

În urmă cu șapte ani, compania RUAG a cumpărat aceste tancuri de la Italia pentru a le revinde sau pentru a le folosi că piese de schimb. Cele 96 de tancuri de luptă Leopard 1 sunt încă depozitate în Italia, iar compania elvețiană de apărare RUAG făcea deja demersuri să le vândă Ucrainei prin intermediul Germaniei.

Potrivit RUAG, aceste tancuri au fost achiziționate ca bunuri comerciale și ca sursă pentru furnizarea de piese de schimb.

La începutul anului 2023, compania germană Rheinmetall a contactat compania RUAG, deoarece a înaintat un contract de cumpărare pentru tancurile Leopard 1 care erau încă stocate într-un depozit din Italia.

La momentul respectiv, Rheinmetall a declarat deschis că aceste tancuri vor fi livrate Ucrainei după ce vor fi modernizate în Germania. La 13 februarie 2023, RUAG a semnat un contract de vânzare-cumpărare cu Rheinmetall, în care se preciza că livrarea se va face numai cu permisiunea autorităților competente.

Problema reexportului de arme a stârnit o amplă dezbatere în Elveția, ține la decizia să de neutralitate în materie de politică externă.

Cu toate acestea, în iunie, guvernul elvețian a respins cererea RUAG de a reexporta tancuri Leopard 1 în Ucraina.

"Investigația se va concentra pe comerțul cu tancuri Leopard 1, inclusiv pe circumstanțele achiziționării acestora în 2016 și pe semnarea contractului cu Rheinmetall", a precizat guvernul elvețian.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel