A devenit Ucraina o piaţă de desfacere pentru tancuri vechi? O companie rupe „neutralitatea elvețiană” și vrea să vândă Leopard 1 Kievului

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Compania elvețiană de apărare RUAG vrea să vândă 96 de tancuri germane Leopard 1 către Ucraina. Mai întâi tancurile vor ajunge în Germania pentru reparaţii, apoi în Ucraina. În ciuda nenumăratelor piedici puse de oficialii de la Berna, compania RUAG a depus acum o cerere oficială de export pentru mai multe tancuri Leopard 1. 

În urmă cu șapte ani, compania RUAG a cumpărat aceste tancuri de la Italia pentru a le revinde sau pentru a le folosi ca piese de schimb. Cele 96 de tancuri de luptă Leopard 1 sunt încă depozitate în Italia, iar compania elvețiană de apărare RUAG se gândeşte acum să le vândă Ucrainei prin intermediul Germaniei. Acest lucru a fost declarat de purtătorul de cuvânt al companiei RUAG, Kirsten Hammerich.

Reprezentanții companiei au trimis deja o scrisoare oficială către Secretariatul de Stat elvețian pentru Afaceri Economice pentru a obține avizele necesare vânzării acestor tancuri.

RUAG a cumpărat cele 96 de tancuri de luptă Leopard 1 de la armata italiană în urmă cu şapte ani pentru a le revinde. Decizia finală privind exportul aparține acum autorităţilor din Elveţia. Dacă cererea va fi aprobată, tancurile vor putea fi trimise în Germania pentru reparații.

Tancurile Leopard 1 vor fi preluate de compania germană Rheinmetall și, după ce vor fi restaurate, vor fi trimise probabil în Ucraina. Însă, până acum, Elveția nu a fost favorabilă furnizării de echipamente militare către Ucraina, prin intermediul unor țări terțe.

La începutul anului, reprezentanții companiei RUAG au purtat primele discuţii cu autorităţile elveţiene despre problema transferului tancurilor Leopard 2 în Germania, dar acum s-au gândit să înainteze oficial şi solicitare pentru eliberarea avizelor necesare vânzării.

Din cauza poziției de neutralitate a Elveției, compania așteaptă încă o decizie, dar şansele sunt destul de reduse ca vânzarea tancurilor Leopard 1 să fie aprobată de către oficialii de la Berna.

 

Compania belgiană OIP Land Systems, prima care a deschis uşa comerţului cu tancuri vechi Leopard 1

 

Compania elvețiană de apărare RUAG nu este singura entitate interesată să vândă tancuri Leopard 1 către Ucraina. Anterior, compania militară privată belgiană OIP Land Systems, care deține cea mai mare flotă de tancuri, a sperat, de asemenea, să vândă tancuri Ucrainei

Compania are în hangarul său 50 de tancuri Leopard 1, 38 de sisteme germane de apărare antiaeriană Gepard, 112 tancuri ușoare austriece SK-105, 100 de transportoare blindate VCC2 italiene și 70 de transportoare blindate  M113. În total, OIP Land Systems are pe stoc aproximativ 500 de vehicule blindate.

DefenseRomania a scris în luna februarie, citând publicaţia belgiană Army Recognition, despre omul de afaceri Freddy Versluys, considerat comerciantul de arme care deţine toate fostele tancuri Leopard ale armatei belgiene şi care era dispus să le repare pentru a le trimite în Ucraina.

La scurt timp, Ministerul belgian al Apărării a  precizat că se declară dispus să răscumpere tancurile Leopard, dar comerciantul de arme care le deţine acum le vinde la un preţ de 500.000 de euro/tanc. 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel