Numărul avioanelor Il-76 distruse de ucraineni lângă Pskov a fost anunțat: Pierderile inregistrate de aviaţia rusă nu se rezumă strict la aeronave

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

După unul dintre cele mai eficiente atacuri cu drone pe care ucrainenii l-au efectuat asupra unor ținte strategice din Rusia, inclusiv asupra aerodromului Kresty de lângă Pskov, se poate vorbi despre pierderea definitivă a cel puțin patru avioane militare de transport IL-76 de către aviata rusă. Acesta este numărul de aeronave anunțat de un reprezentant al Serviciului de Informații al Apărării (GUR) din Ucraina, Andri Iusov. 

Cu toate acestea, pierderile suferite de aviaţia rusă nu se rezumă strict la aceste aeronave. Atacul cu drone pe care ucrainenii l-au efectuat asupra aerodromului Kresty de lângă Pskov, unde au fost distruse patru avioane militare de transport IL-76, vine într-un moment nepotrivit pentru aviaţia rusă, deoarece mare parte din flota de avioane de transport este învechită. Astfel, numărul de aeronave Il-76 care au fost scoase din uz este în curs de stabilire.

Între timp, Federația Rusă a recunoscut neoficial, prin intermediul unor declaraţii anonime apărute în presa de propagandă, pierderea a două Il-76 și avarierea a încă patru astfel de aeronave. Potrivit unor rapoarte neconfirmate, un alt bombardier cu rază lungă de acțiune Tu-22 se afla, de asemenea, pe aerodrom, care a fost, de asemenea, avariat.

Dar, deocamdată, se poate vorbi strict despre aeronavele militare de transport Il-76. Analiştii militari ucraineni ai DefenseExpress sugerează că nu trebuie să vorbim doar despre pierderea aeronavelor în sine, ci și despre consecințe pe termen lung.

În special, se pare că aceste avioane au fost alocate Regimentului 334 de aviație militară de transport, care operează nu numai în interesul Divizii 76 Desant Aerian a Federației Ruse, ci trebuie să asigure transportul prompt de bunuri. 

În același timp, se știe că unele dintre cele mai scumpe arme sunt transportate de Rusia exclusiv pe calea aerului. Deși şase avioane distruse poate părea ceva infim pentru Forțele Aerospațiale ale Federației Ruse - care deţin în total 110 avioane Il-76 - în realitate situaţia este cu totul alta.

Atacul asupra aerodromului Kresty de lângă Pskov reprezintă o grea lovitură de imagine pentru Forțele Aerospațiale Ruse, deoarece într-o singură zi au pierdut şase avioane. Pierderea acestora echivalează cu 5,5% din totalul aeronavelor Il-76.

 

Ce are Ucraina de câştigat de pe urmă distrugerii aeronavelor Il-76?

 

Cu toate acestea, trebuie ținut cont de faptul că pierderea avioanelor Il-76 nu poate fi uşor suplinită. Aceste aeronave sunt produse la uzina de avioane Aviastar-SP din Ulianovsk. De asemenea, trebuie luat în considerare şi rata de producție pentru acestea. În special, la începutul anului 2023, Federația Rusă a raportat oficial că, în cursul anului trecut, a atins o rată de producție de cinci avioane Il-76MD-90A pe an.

Astfel, acest atac cu drone efectuat de ucraineni echivalează cu capacitatea de producţie a avioanelor Il-76.

Trebuie avut în vedere faptul că, pentru Federația Rusă, producția de noi aeronave este direct legată de faptul că o parte semnificativă a flotei de aeronave Il-76 sunt produse în perioada sovietică. Cele mai multe dintre acestea a ajuns la sfârșitul duratei de viață și trebuie înlocuite în următoarea perioadă cu alte aeronave.

Rușii folosesc IL-76 pentru a-și transfera rapid trupele de la locul de desfășurare permanentă la zona de luptă. Trebuie remarcat faptul că Pskov găzduiește o divizie aeropurtată, ai cărei soldați luptă împotriva Ucrainei din 2014.

În prima zi a invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, 24 februarie 2022, un grup de jurnaliști de investigație a raportat că 18 aeronave Il-76 au zburat din Pskov în direcția Kievului pentru a lansa parașutiști. În primele zile ale războiului, armata ucraineană a doborât două IL-76 care transportau trupele de desant aerian - în apropiere de Vasilkiv și deasupra Bila Tserkva, în regiunea Kiev.

Câteva luni mai târziu, corespondenții de război ruși au raportat că trupele ruse plănuiau să paraşuteze mai mulţi militari de la bordul unui IL-76, la 30 km de Kiev, pe 24 februarie 2022, aminteşte publicaţia TSN.ua.

Potrivit rușilor, 20 de astfel de aeronave erau pregătite pentru misiune, fiecare dintre ele putând lua la bord simultan trei vehicule blidate (BMD sau BTR-D) și 21 de soldați. Ruşii mizau pe faptul că un astfel de desant aerian "va rămâne cu siguranță în istorie".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel