Numărătoarea inversă a început: Decolează Kaan. Primul zbor al avionului de generația a 5-a, un moment istoric pentru Turcia

Darius Muresan |
Data publicării:
Prezentarea oficiala a avionului de luptă de generația a V-a TF-X, botezat acum KAAN. Sursa foto: Turkish Aerospace Industries (TAI).
Prezentarea oficiala a avionului de luptă de generația a V-a TF-X, botezat acum KAAN. Sursa foto: Turkish Aerospace Industries (TAI).

Moment istoric pentru industria de apărare din Turcia: A început numărătoarea inversă a primului zbor a avionului Kaan, cunoscut și sub numele de TF-X, primul avion de generația a 5-a dezvoltat de industria turcă.

Industria aeronautică din Turcia va fi în această săptămână în fața unui moment istoric, primul zbor al Kaan, cunoscut și sub denumirea de TF-X (Turkish Fighter - Experimental). Potrivit publicației turce Daily Sabah, numărătoarea inversă a început iar primul zbor al primului prototip Kaan va avea loc pe 27 decembrie 2023.

Așadar, mult așteptatul moment va avea loc miercuri. Desigur, DefenseRomania vă va ține la curent cu acest eveniment.

Kaan va fi primul prototip al unui avion de generația a 5-a dezvoltat de industria de apărare turcă. Turcia va intra așadar într-un club select de state care dețin avioane de generația a 5-a.

În pofida acestui aspect, Turcia se confruntă cu o criză majoră în ceea ce privește aviația militară după ce a fost eliminată din programul de achiziție al avioanelor F-35 Lightning II ca urmare a achiziției de sisteme rusești S-400.

Avioanele americane de luptă F-16 sunt componenta principală a Forțelor Aeriene Turce, și constituie principala forță de lovire a acestora. Între 1987 și 2012, Ankara a achiziționat din SUA un total de 270 de avioane F16. În prezent, Turcia este țara care deține cel mai mare număr de avioane F-16, după Statele Unite și Israel, devenind unul dintre cei mai actuali utilizatori ai acestui tip de aeronave de luptă.

Turcia se confruntă cu o mare problemă în ceea ce privește înlocuirea acestora după ce SUA au blocat și achiziția de F-16 noi, în versiunea Block 70 Viper, precum și modernizarea unor F-uri turcești. Ankara a amenințat de mai multe ori că se va îndrepta spre achiziția de avioane rusești.

 

Moment istoric pentru Turcia: Decolează Kaan. Noile avioane de generația a 5-a vor înlocui F-16, dar se va face treptat astfel că problemele sunt departe de a fi rezolvate

 

2. Kaan, cuno... (turkish_aerospace_tf_x_fighter_21320221_wagner_28477700_06642000.gif)

Kaan, cunoscut anterior sub numele de TF-X (Turkish Fighter - Experimental) - primul avion de generația a 5-a dezvoltat de Turcia

Revenind la proiectul ambițios Kaan, noul avion turc de generația a 5-a e dezvoltat de Turkish Aerospace Industries (TAI).

Programul e menit să înlocuiască avioanele F-16, dar acest lucru se va face treptat, începând cu 2030, astfel încât Ankara caută soluții pentru a achiziționa măcar un număr limitat de avioane noi și a le moderniza pe altele.

Kaan are o lungime de 21 de metri și, potrivit producătorului, poate atinge o viteză maximă de 1,8 Mach datorită motoarelor sale duble. Dispune desigur de caracteristici stealth și va avea integrat armament aer-aer și aer-sol, precum și muniții inteligente.

Reamintim că recent Turcia a invitat și Pakistanul să ia parte în proiectul Kaan, un moment important căruia DefenseRomania i-a acordat un material. Asta după ce Azerbaidjanul a devenit membru oficial al programului Kaan în iulie 2023, când Baku a semnat un acord cu Ankara, în cadrul expoziției de apărare IDEF de la Istanbul.

Acordul stabilește procedurile de lucru și principiile de cooperare privind activitățile comune de producție și dezvoltare pentru Kaan și va deschide calea pentru ca Azerbaidjanul să producă subsisteme pentru aeronave.

Forma unui astfel de acord pentru Pakistanul este neclară, dar ar putea prevede ca Islamabadul să acopere mai multe activități practice de producție, având în vedere că deține o industrie aerospațială foarte capabilă.

CITEȘTE ȘI: Turcia s-a săturat să aștepte F-16 și vrea să cumpere 40 de avioane Eurofighter. Turcii mai trebuie să convingă o singură țară să spună „da”

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel