Turcia s-a săturat să aștepte F-16 și vrea să cumpere 40 de avioane Eurofighter. Turcii mai trebuie să convingă o singură țară să spună „da”

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Eurofighter Thphoon, sursă foto: Royal Air Force
Eurofighter Thphoon, sursă foto: Royal Air Force

Forțele Aeriene ale Turciei se confruntă cu o problemă majoră în ceea ce privește modernizarea, Ankara având nevoie urgentă de avioane noi de luptă, flota sa fiind învechită. Însă de mai mulți ani SUA au blocat procesul de modernizare a aviației militare turcești, ca urmare a politicilor anti-americane și pro-ruse ale regimului iliberal condus de Recep Tayyip Erdogan.

Avioanele americane de luptă F-16 sunt componenta principală a Forțelor Aeriene Turce, și constituie principala forță de lovire a acestora. Între 1987 și 2012, Ankara a achiziționat din SUA un total de 270 de avioane F16. În prezent, Turcia este țara care deține cel mai mare număr de avioane F-16, după Statele Unite și Israel, devenind unul dintre cei mai actuali utilizatori ai acestui tip de aeronave de luptă.

Planul era ca Turcia să înlocuiască vechile F-16 cu avioane de generația a V-a de tip F-35 Lightning II, industria turcă fiind parte a programului. Doar că achiziția de sisteme rusești S-400, la care Turcia nu a dorit să renunțe sub nicio formă, a condus la excluderea Ankarei din programul F-35.

Turcia s-a reorientat către achiziția a 40 de avioane F-16 în cea mai modernă versiune - Block 70 Viper, dar și către achiziția a 79 de kituri de modernizare pentru aeronavele F-16 existente. 

În ciuda faptului că s-au făcut progrese în discuțiile cu SUA, mai ales datorită faptului că Turcia a condiționat acceptarea Suediei în NATO de această achiziție, Washingtonul și Ankara sunt încă departe de a bate palma.

 

Turcii s-au săturat să aștepte după F-16 și anunță că sunt dispuși să achiziționeze Eurofighter europene. Mai au nevoie să convingă un singur stat

 

2. Eurofighte... (111_44859400.jpg)Eurofighter Typhoon / Royal Air Force, ianuarie 2022

De-a lungul timpului președintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenințat inclusiv cu faptul că Turcia va achiziționa avioane rusești Su-35 sau chiar Su-57 în cazul în care SUA nu vor da undă verde pentru F-16.

Însă ministrul Apărării de la Ankara a precizat că țara sa e dispusă să achiziționeze 40 de avioane Eurofighter Typhoon.

Turcii spun că au acordul de principiu al Angliei și Spaniei. Mai e nevoie să convingă doar Germania.

Publicația turcă Savunma Sanayi preia declarația Ministrul Apărării, Yașar Güler, care a răspuns întrebărilor parlamentarilor în cadrul discuției despre bugetul Ministerului pentru 2024 la Comisia de Planificare și Buget a Marii Adunări Naționale a Turciei.

Ca răspuns la o întrebare a unui membru al parlamentului, Güler a declarat că Ankara își continuă eforturile de a cumpăra avioane de luptă Eurofighter Typhoon. E vorba de 40 de avioane.

„Vrem să achiziționăm Eurofighter. E un avion foarte eficient. Aceste avioane sunt condiționate de Anglia, Germania și Spania. Atât Anglia, cât și Spania ne-au spus „da”, iar acum lucrăm să convingem și Germania. Anglia și Spania ne-au transmis că vom rezolva această problemă. Dacă e posibil noi dorim să achiziționăm 40 de avioane Eurofighter Typhoon”, a precizat ministrul Apărării din Turcia.

Anglia și Spania spun „vom rezolva această problemă” . „Dacă este posibil, intenționăm să achiziționăm 40 de avioane Eurofighter .”

El a adăugat că Ankara nu a renunțat încă la achiziția celor 40 de F-16 Block 70 Viper din SUA și la 79 de kituri de modernizare.

CITEȘTE ȘI: Turcia insistă să achiziționeze F-16 din ultima generație. Legendarul avion de luptă e vital pentru industria turcă de apărare

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel