Apărare împotriva oricărui potenţial atac din partea Rusiei. NATO va aproba un nou master plan

S.I. Catalin |
Data publicării:

Miniştrii apărării din statele membre ale NATO vor aproba joi, în cadrul unei reuniuni la Bruxelles, un nou master plan de apărare împotriva oricărui potenţial atac din partea Rusiei pe multiple fronturi, ei reafirmând astfel voinţa Alianţei de descurajare a Moscovei în pofida noului focus pe China, transmite Reuters, citând surse diplomatice şi alte oficialităţi.

Strategia, care este secretă, merge dincolo de planurile de apărare existente şi vizează să asigure pregătirea împotriva unui atac simultan în regiunile Mării Baltice şi Mării Negre, care ar putea include arme nucleare, piratarea reţelelor informatice sau atacuri din spaţiu.

Oficialităţi şi diplomaţi afirmă că un astfel de atac nu este iminent. Rusia dezminte orice intenţii belicoase şi susţine că Alianţa este cea care riscă să destabilizeze Europa prin astfel de preparative.

Însă oficialităţi americane, diplomaţi NATO şi foşti responsabili spun că acest 'Concept pentru descurajare şi apărare în zona euro-atlantică' - împreună cu planul său strategic de implementare - este necesar întrucât Rusia dezvoltă sisteme avansate de rachete şi desfăşoară trupe şi echipamente mai aproape de graniţele Aliaţilor.

'Dacă vei avea un conflict major de acest tip, vei avea nevoie de activitate în întreaga zonă de operaţiuni', a explicat un responsabil guvernamental american de rang înalt. 'Diferite lucruri s-ar putea întâmpla simultan, iar aceasta necesită o planificare comprehensivă', a adăugat el, potrivit Agerpres.

În mai, Rusia a masat aproximativ 100.000 de militari la graniţa cu Ucraina, iar în septembrie a folosit noi roboţi de luptă în exerciţii militare de amploare cu aliatul său Belarus, care au alarmat statele baltice din NATO.

Rusia îşi modernizează sau înlocuieşte sistemele militare spaţiale sovietice pentru potenţiale atacuri asupra sateliţilor pe orbită, dezvoltă tehnologii bazate pe inteligenţă artificială pentru a perturba sisteme de comandă aliate, şi, totodată, dezvoltă 'super-arme'.

Aceste arme, dezvăluite în 2018, includ rachete hipersonice de croazieră cu capacitate nucleară ce s-ar putea sustrage sistemelor de avertizare timpurie.

Generalul american în retragere Ben Hodges, fost comandant al forţelor americane în Europa între 2014-2017, a declarat pentru Reuters că speră ca planul strategic să aducă mai multă coerenţă pentru apărarea colectivă a NATO, mai precis mai multe resurse pentru zona Mării Negre.

'În opinia mea, aceasta este un punct fierbinte mai probabil decât Baltica', a afirmat Hodges, amintind că mai puţine state mari din Alianţă, cum sunt Marea Britanie sau Franţa, au o prezenţă puternică în Marea Neagră şi că Turcia se concentrează mai mult pe conflictul din Siria.

La rândul său, Jamie Shea, fost responsabil al NATO, în prezent membru al think-tank-ului 'Prietenii Europei' de la Bruxelles, spune că planul ar putea ajuta şi la o consolidare a atenţiei asupra Rusiei într-o perioadă în care SUA, Marea Britanie şi Franţa dezvoltă strategii pentru zona indo-pacifică.

Aliaţii caută să-şi consolideze prezenţa în regiunea indo-pacifică şi să contracareze ascensiunea militară a Chinei, desfăşurând mai multe nave pentru a ţine deschise rutele maritime.

'Premisa de până acum a fost aceea că Rusia este o bătaie de cap, dar nu este o ameninţare iminentă. Dar ruşii fac unele lucruri îngrijorătoare, fac antrenamente cu roboţi şi rachete de croazieră hipersonice care ar putea fi, într-adevăr, foarte disruptive', a adăugat Jamie Shea, citat de Reuters. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel