NATO ia atitudine privind sabotajul Nord Stream: Avertizează că orice atac asupra infrastructurii critice va primi un răspuns hotărât din partea Alianței

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: NATO
Sursă foto: NATO

Consiliul Atlanticului de Nord (NAC) a emis o declarație cu privire la deteriorarea conductelor de gaz, Nord Stream.

 

Din comunicatul remis de Alianța Nord-Atlantică reiese că orice atac din partea unui actor statal sau nestatal, asupra infrastructurii critice, va fi tratat ca un atac supra aliaților, iar răspunsul NATO va fi unul ” unitar și hotărât”.

Comunicatul integral al Consiliul Atlanticului de Nord:

”Pagubele aduse conductelor Nordstream 1 și Nordstream 2 în apele internaționale din Marea Baltică reprezintă o îngrijorare profundă. Toate informațiile disponibile în prezent indică faptul că acesta este rezultatul unor acte de sabotaj deliberate, imprudente și iresponsabile. Aceste scurgeri cauzează riscuri pentru transport și daune substanțiale mediului. Susținem anchetele în curs pentru a stabili originea prejudiciului.

Noi, în calitate de Aliați, ne-am angajat să ne pregătim, să descurajăm și să ne apărăm împotriva utilizării coercitive a energiei și a altor tactici hibride de către actorii statali și nestatali. Orice atac deliberat împotriva infrastructurii critice a Aliaților ar fi întâmpinat cu un răspuns unitar și hotărât”.

Trei conducte, aparținând Nord Stream 1 și 2, au fost avariate luni de mai multe explozii submarine.

Seismologii au înregistrat explozii în apropierea conductelor Nord Stream. Stațiile de măsurare din Suedia și Danemarca au înregistrat luni explozii subacvatice puternice în aceeași zonă cu scurgerile de gaz. „Nu există nicio îndoială că acestea sunt explozii”, spune Björn Lund, specialist în seismologie la Rețeaua seismică națională suedeză, SNSN.

Se presupune că Rusia este în spatele acestui lucru, dar motivul rămâne neclar.

Serviciul german de informații - BND joacă acum un rol principal în investigații, evaluând imaginile din satelit ale mișcărilor navelor în perioada premergătoare exploziilor.

O teorie este că scafandrii ar putea să fi instalat explozibili pe două conducte Nord Stream 1 și una dintre cele două conducte Nord Stream 2.

Serviciile speciale germane estimează că trei conducte Nord Stream vor deveni definitiv inutilizabile

Rusia neagă orice implicare și spune că incidentul a avut loc în zonele comerciale și economice din Danemarca și Suedia. 

Acestea sunt țări care sunt complet sub controlul serviciilor de informații americane, a spus Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei.

Garda de Coastă suedeză a descoperit o a patra scurgere de gaz săptămâna aceasta pe conducta de gaz Nord Stream, a declarat un purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă pentru ziarul suedez Svenska Dagbladet.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel